onsdag, maj 31, 2006

På jakt efter Kitty

Ja så heter en bok skriven av Tormod Haugen. Stötte på titeln när jag sökte på nätet.Så i dag gick jag till biblioteket och lånade den. Har börjat läst den. Den verkar lovande.
Tor Haug från Norge åker till River Heights för att träffa Kitty. Innan han lämnade Norge fick han ett halvt fotografi som han skulle lämna till en kvinna i Mapleton, Neds hemstad.

På väg till River Heights från flyget så svänger han av motorvägen och hamnar på värdshuset De Vridna Ljusen. Där träffar han Sadie Whipple och Allie Horner. samtidigt som mysteriet tätnar......

Har någon mer läst den?

Tillägg: ISBN:9119472625

Andra bloggar om: , ,

lördag, maj 20, 2006

Andra ungdomsböcker

Samtidigt som jag fick min första Kittybok så fick jag en Lottabok. En helkul tjej som hittade på massa saker hela tiden. En vanlig svensk tjej som inte var hästtokig eller inblandad i mysterier. Så när jag skulle handla fler böcker om Lotta och Kitty så upptäckte jag att det var massor som inte ens fanns i affärerna längre. Då började jag och min familj att hålla utkik på loppisar och auktioner. Eftersom jag var i bokslukaråldern så fastnade andra böcker. Jag läste böcker av Enid Blyton, men där var det framför allt Fem-böckerna som var bäst. Samlandet på dem började såklart! Även om jag inte var en hästtjej så läste jag böckerna om Britta och Silver av Lisbeth Panke. Nann Inger Östman hade också spännande, intressanta böcker. Jag gillade att gå till skolbiblioteket och fråga om råd för bibliotekarien kom med många bra förslag och på stora bibblan fanns det en jättebra tant som hjälpte mig. Många bra tips där också, men där var det Anne på Grönkulla som lockade efter att ha sett tv-serien. Men det mesta läste jag. Det enda som jag inte kunde förstå mig på var hyllan med fantasy/ science fiction, den fick stå orörd. Maria Gripes "Skugg"-böcker, Bo Balderssons deckare, Ms Pollifax-böckerna. det finns ju massor som jag läste som ung.

Det bästa är väl ändå att det finns bibliotek och att man hela tiden kan se fram emot ny böcker. det bästa av två världar, gammalt och nytt blandat.

Bok nummer 3: Kitty och kidnapparen

Kitty och kidnapparen (The Bungalow Mystery)
Kitty och hennes kompis Helen Corning blir överraskade av ovädret när de är ute med motorbåten på sjön. Båten kapsejsar och Kitty kämpar för deras liv. De blir räddade av Laura Pendleton. En ung flicka som verkar tyngd av något. Hon väntar på sin förmyndare på ett hotell. Kitty och Helen träffar Laura i sällskap med sin förmyndare och de tycker att han är otrevlig och Kitty tycker att det är något skumt med honom.

"Kitty var fullt på det klara med hur allvarlig situationen var. Hon var visserligen en utmärkt simmerska, men hon visste att det skulle vara omöjligt att bogsera Helen hela vägen till stranden."

Jag tycker det är fascinernade att läsa den här boken, för Kitty klättrar i och ur sin bil, sätter på kedjor på däcken när det blir oväder och hon kör på vägar utan asfalt genom öde skogar. Gillar den. Trots att hon vet vilka risker hon tar när hon väljer att göra en del saker så gör hon dem för att hon vill verkligen ha reda på vad det är som döljer sig. Hon är som James Bond, en hjälte man kan lita på men som lika lätt råkar i klistret och får lita på att turen är med dem och allt sluta bra.

Andra bloggar om: , , , ,

Bokefterlysning

Här kan vi efterlysa saknade böcker.

Jag söker

Kitty och videomysteriet
Kitty och Krockodilöns hemlighet
Kitty och rockstjärnans gåta
Kitty och vildmarksmysteriet
Kitty och fången på Rock Island
Kitty och skräckfåglarna

Ska vi byta??
Söker du någon eller några böcker? Vi kanske kan hjälpas åt att hålla utkik eller nåt?

söndag, maj 14, 2006

Den första Kitty-boken jag läste

Jag fick Kitty och ödeslottets hemlighet i julklapp 1989. Tillägg: Även Kitty och murens hemlighet. Även den var spännande och fascinerande. (Jag gick i tvåan på lågstadiet.) Den var ju jättebra!! Det var en annan typ av böcker än de jag tragglat mig igenom innan dess. Kitty var så fiffig och hennes kompisar var jättesnälla. Minns inte mer vad jag tyckte om boken då, men den håller än i dag. Den Kitty som jag lärde känna i den boken är den rätta Kitty för mig.

Sen fick jag låna fler böcker av en släkting och jag läste halva nätterna. Jag blev en liten läslus.

Vilken Kitty-bok var den första Du läste? Vad minns du att du tyckte om den? Hur hamnade den hos dig? Berätta!

Kika på omslaget på Jonnys hemsida. Det bidrog nog till att jag fastnade för böckerna. Lagom med detaljer men levande.


Andra bloggar om: , ,

lördag, maj 13, 2006

Bok nummer 96: Kitty och skidortens hemlighet

Kitty och skidortens hemlighet (The Nancy Drew files 64 - The Wrong Track)

Tryckt i Falun 1994 och i Usa 1991
Omslagillustration: Tom Galasinski
ISBN: 9132135351

Baksidestexten:
-Rebecca jobbar på kontoret på Tall Pines, sa George och presenterade sin vän för Kitty. Jobbade, rättare sagt. Hon har fått sparken.
Kitty såg hur Rebecca ryckte tillnär hon hörde ordet.
- Varför det? frågade hon.
-Femtiotusen dollar blev stulna ur hotellets kassaskåp, sa Rebecca. Och tvåtusen av dem hittade i min väska. Men det var inte jag som stal pengarna, det lovar jag!
- Någon försöker alltså få dig att framstå som en tjuv, sa George.

Kittys detektív instinkter vaknar snabbt till liv. Förklädd till sportreporter ger hon sig av till Tall Pines Vem är det som ligger bakom hemligheten på den fashionabla skidorten? Är det någon som försöker sätta dit Rebecca.

Nog är den lite spännande och man kan pussla ihop ledtrådar genom berättelsen.

Men en sak jag hakar upp mig på är att Kitty fastnar för att skurken måste ha specilakännedom om växter eftersom skurken visste att man kunde bli dålig av vattnet som liljekonvaljer stått i. Jag har fått den uppfattningen att i allafall alla mellanstadiebarn i Sverige får veta att liljekonvaljer är giftiga i all varianter.

Vad tycker du???