onsdag, mars 11, 2009

Bok nummer 44: Kitty och chiffermysteriet

Kitty och chiffermysteriet (The Clue in the Crossword Cipher)

En tavla med ett mystiskt chiffer får Kitty att resa ända till Peru. Ingen kan tyda chiffret trots att många försökt. Man misstänker nämligen att det kan leda till en gömd skatt. Kitty är mycket nära lösningen då den värdefulla chiffertavlan plötsligt försvinner!

Detta är baksidestexten på denna bok. Boken utspelar sig dels i Kittys hemstad dels i Peru. Det är lika fascinerande varje gång att läsa om hur lätt det går för de tre unga kvinnorna att få resa iväg någonstans. Denna bok är en av de jag köpte som ung läsare och jag minns ännu att George kan judo. I övrigt var det mycket jag inte mindes alls så det var väldigt roligt att läsa om den.

Innehållet domineras av gåtan och de inslag av skolkunskap som finns. Men jag tycker i stort att detta är en läsvärd bok från mittensjoket av de 100 första röda böckerna.

Har du läst denna nyligen? Vad tyckte du?

Andra inlägg: Favoriten bland Kittyböcker, böckerna 41-50

Andra bloggar om: ,

Undersökning: Vem är du som tittar in här?

Jag är så klart nyfiken på vem du är. Det kommer ju besökare hit då och då förutom mig själv och jag är så nyfiken på vem du är.

Därför har jag skapat en enkät i vänsterspalten. Klicka gärna i det som passar dig så min nyfikenhet stillas. Frågan där är: Vem är du som tittar in här? och alternativen är: bokmal, samlare, bekanting, ströbesökare samt annat.

Min tanke bakom dessa alternativ är att en bokmal är du som läser det mesta om böcker och läsning och har hittat hit genom detta. En samlare har kanske hittat hit genom Kittyböcker, Ester Ringnér-Lundgren eller andra boksamlingar eller samlingar överhuvudtaget. Med bekanting tänker jag mig eventuella besökare som räknar sig som bekanta med mig personligen. Trots att jag är anonym som skribent vet jag ju att jag lämnat min bloggadress till folk jag känner. Slutligen finns alternativet ströbesökare för dig som kanske bara tittar förbi här just nu och inte tänker komma tillbaka, eller dig som kommer förbi någon gång ibland av diverse anledningar. Annat är för dig som inte tycker att något av de ovanstående alternativen är tillfyllest och gäller dig.

Omröstningen är öppen till 21 mars.

Ha det gott!

måndag, mars 09, 2009

Sämst i klassen av Ester Ringnér-Lundgren

Sämst i klassen kom ut 1956 och är en av solisterna ur Ester Ringnér-Lundgrens bokskatt. Boken handlar om Ingela som vet att hon kommer att köra på ett par ämnen i skolan. Skolstress är något jag kan känna igen själv så jag fattar tycke för Ingela som verkar kämpa hårt.

Ingela har en stor familj som förutom mamma och pappa består av tvillingbröderna Krister och Magnus samt Lars och Barbro. Boken börjar med att stora skramlet strejkar. En väckarklocka som verkar minst sagt lynnig och gammal. (Låter det bekant?) Pappa Per bygger senare ihop klockan med en radio! Hur lyxigt är inte det?

I boken får vi sedan följa Ingela genom skolan, kamratbekymmer och möta charmiga gossar. Det är två saker som jag minns allra bäst efter att ha läst den och det är dels när Ingela har åkt ut till kolonilotten och dels skolkökslektionen.

Ingela cyklar ut till en kolonilott som hon och hennes kamrat sköter. När hon sedan ska åka ser hon en skummis som står och stirrar rakt på den lilla stugan. Ingela vågar inte ge sig ut och väljer att trycka i stugan tills räddningen kommer. Räddaren i nöden påpekar sedan att det är ju en fågelskrämma som du ser. Skräcken byts ut mot humor. Skolkökslektionen är en kamp för Ingela som verkligen vill lyckas. Allt verkar gå finnemang ända tills hon häller ut korvspadet!

Jag har också klantat mig i skolköket. Jag lyckades bränna vid morötter två gånger... Ingela och jag är olyckskamrater. ;)

Har du läst denna eller någon annan bok som du kan känna igen dig i?

Skolan på den tiden: Ingela går i klass 4 5. Krister och Magnus går i tredje ring. Lars i klass L(1) och Barbro i tredje klassen i folkskolan. /Det som står i parentes står egentligen i upphöjt-läge, men jag vet inte om man kan göra det på blogger./ Någon som kan reda ut vad alla dessa siffror innebär?

Edit 18 maj. Jag ändrade fyr femman.

Andra bloggar om: , , ,

söndag, mars 08, 2009

Vårlängtan i köket

Jag får vårlängtan och när solen inte behagar att titta fram så fick jag ta in våren på köksbordet. Här i form av en duk med broderade rosa blommor, den nationalromantiska kakburken och en bok. Alla färger på det här bokomslaget får mig att tänka på våren.

Kanske kommer det ett eget inlägg för boken... Och ja, boken var där tillfälligt när jag läste den till frukosten.

Hur gör du för att locka fram våren hos dig? Visa gärna en bild i din blogg (och länka gärna till mig)


Andra bloggar om: , , , , ,

måndag, mars 02, 2009

Musik: Breaking Benjamin



hmm, jag tippar på att det är basen som skapar det där molliga ljudet...