fredag, april 24, 2009

Om en blogg - ja denna så klart

Hej!

Om ni lämnar en kommentar på ett inlägg som är äldre än 14 dagar så måste jag granska dem först. Det är bara för att jag vill bli uppmärksam på att det är ett äldre inlägg som blir kommenterat. Det dyker upp om det handlar om blogginlägget.

Trevlig kväll!

onsdag, april 22, 2009

Hur god var cola-nappen?

Hur god var då cola-nappen? Hmm, det var en väldigt speciell smak och jag kan inte rikigt känna igen smaken som cola-smak. Smaken var stark och påminde om något man kan hitta i träslöjden. Men, jag vet inte om detta är mina smaklökar för så tycker jag att mango smakar när man köper den hel i affärens fruktdisk.

Min första tanke när jag sniffade i påsen var alltså. Oj då! Det här blir inte så gott. Men så tog jag en tugga och konsistensen var det inget fel på. Ännu segare och tjockare på något sätt än vanliga nappar. Och så tänkte jag: hur gott är godis egentligen?

För att ni ska kunna skapa er egen uppfattning är det nog säkrast att prova själv. Jag skriver upp innehållsförteckningen av smaker. Naturlig arom från: citronjuice, limejuice, muskotolja, kanelolja. Kanske är det muskotoljan jag tycker slår igenom?

Ska du prova dem? Jag köper fruktnapparna nästa gång.

tisdag, april 21, 2009

Bless the Lord

Bless the Lord en sång från Taize. Taize är ett öppet kloster i Frankrike. Jag var där för en bunt år sedan med min systers konfirmationsgrupp.

Det var en väldigt speciell och rolig upplevelse att vara där.



Stresshanterande sång.

Har du varit i Taize?

Andra bloggar om:

lördag, april 18, 2009

Krav på godis



Jag ville ha lite godis ikväll och när jag skärskådade godishyllan fick jag syn på bland annat denna lilla påse med cola-nappar. Påsen innehåller 75 gram kravmärkt godis. Alldeles lagom mängd för mig.

Påsen har sällskap av ett par handskar jag köpte på en second hand-affär för en tid sedan.

Må så gott, grankott!


Andra bloggar om: , , , ,

fredag, april 17, 2009

Trevlig helg!

Trevlig helg! Jag hoppas att det fina vädret håller i sig så jag kan hinna få lite sol på näsan.

Vad hittar du på?

söndag, april 12, 2009

Dagens tips - kiwi är multifunkis

Dagens tips, dagens tips
nanananana nana

Dagens tips

Kiwi fungerar även på varma mackor. Det smakar ungefär som tomater på varma mackor. Lite syrligt och sött samtidigt.

fredag, april 10, 2009

1960 kostade småkakorna lite mindre

"1960 småkakor à 7 öre
Tårtor 3,50-4,50
osv.

1964 5 l oljeblandat 4,20 kronor"

citat från min pappa

Kan vara bra att komma ihåg.

Vackra omslag - om Lottaböcker

Tusen idéer och en fröken: En annan samling

Detta inlägg surfade jag förbi idag. Hur många gånger har inte idéen om att använda böckerna som konstverk susat förbi? Nu när dessa tavellister finns är det ju lätt att ställa upp några böcker i taget.

Missa inte föreningen Sällskapet för Ester Ringnér-Lundgren

torsdag, april 09, 2009

Ät efter säsong - lätt som en plätt

April månads säsongsmat enligt aktavara.org
April
Apelsin, citron, grapefrukt och kiwi
Dill, kålrot, gul och röd lök, morötter, palsternacka, paprika, persilja, potatis och rödbeta

Så proppa i dig c-vitaminer på lång rad. Gör apelsinsaft, citronsaft och marmelader så att du har när säsonger för citrus mattas av. Kiwi fungerar som gurka i både sallader och på frukostmackan.

Maten då? Ja förutom att du kan piffa upp alla rätter med ägg och skaldjur är det gott med dill på potatismos. Vad har du för tips för dillen?

Kålrot blir rotmos. Riktigt gott och mättar bra.
Lite kålrot kan man skiva upp och tillsammans med potatis, morötter och rödbetor göra ugnsstekta grönsaker. Grönsakssoppor är annars klassiska alternativ. Vad har du för recept till dessa rotsaker?

Vad har du paprika till?

Persilja är gott att krydda med.

Vilka är dina favoritrecept med dessa råvaror?

Vad börjar växa ute i naturen eller hemma hos dig? Kanske hittar du späda nässelblad eller kirskål? Jag har inte vågat göra något av dessa växter ännu men en dag kanske. Har du gjort kirskålspaj eller nässelsoppa?

Tillägg 10/4-09: ekologisk kiwi kostade idag 46 kr/kg. Vad kostar gurkan?

Musiktisdag på torsdagen - Folk är idioter



En låt som inte är så himla glad och positiv.

Andra bloggar om: ,

Gula ärtor kan bli mer än soppa

Ärtsoppa är grejer det. Billigt, mättande, gott, värmande och det verkar vara ett bra miljöval också.

Köp en kartong och koka en soppa. På kartongen som hittade hem till oss står det, förutom i eco, att det är svenskodlade ekologiska ärtor. Toppen! Dessutom finns det några recepttips jag aldrig stött på förut när det gäller denna vanliga hederliga matråvara.

Förutom ärtsoppa kan man efter blötläggningen fräsa dem i smör med lök och curry, hälla på buljong och sjud någon timme - bra bas till indisk gryta. Dessutom ska de fungera i sallad istället för bulgur eller pasta. Dessa tips känns inspirerande och kanske kan gula ärtor vara ett komplement till kikärtor och sojabönor?

Ärtornas näringsvärde per 100 gram:
Energi 1250kJ/290 kcal
Protein 22 gram
Kolhydrat 46 gram
- varav sockerarter 3 gram
Fett 2 gram
- varav mättat fett <0,5 gram
Kostfiber 13 gram
Natrium 0,003 gram
- motsvarar koksalt 0,008 gram


Har du några smaskiga recept med gula ärtor?



Andra bloggar jag läser med fokus på mat och ekologi: Sikta sunt (Pysseltanten) och Ekoblogg

onsdag, april 08, 2009

Frågesport från Vetgirig.nu - Kitty

En frågesport i ämnet Kitty! från vetgirig.nu

Varför funkar inte youtube idag? :( Det är ju min musikdag.

Dessa mr. T




Åh, nu är det två av de bloggar jag ofta läser som har en mr. T. Jag blir lika osäker varje gång vilken av bloggarna jag läser. Jag tror att det är en trend för jag har stött på T hos andra bloggar.




Den riktiga mr. T från the A-team. Varför bar han på allt detta guld? Det borde ha varit farligt när de tog motståndarna. Vad gjorde the A-team egentligen?


Dessa bloggar: Annie - privatdetektiv och Malin

Andra bloggar om: ,



Sa han aldrig det uttrycket i the A-team? Jag hittade inget klipp från tv-serien där han sa det. Däremot en bunt andra roliga grejer...

tisdag, april 07, 2009

Ett oprövat recept på "Tvilling-drinken"

Ur mitt pysselskåp föll en lapp med ett recept. Det har varit publicerat i Läslusens månadsblad, den där man läste om vilka böcker som gick att beställa. Receptets namn är förmodligen inspirerat av bokserien om Tvillingarna i Sweet Valley.

Så här står det:
Här är en supergod drink som jag har döpt till TVILLING-DRINKEN.
4 dl blandsaft eller apelsinsaft
4 msk vaniljglass
1 msk cornflakes
1 tsk nötter
2 tsk russin

Häll upp saften i ett stort glas. Lägg i allt utom glassen. Rör om och klicka sedan i glass. Låt drinken stå kallt en stund. Dekorera med en skiva citron på glasets kant. Färdig att servera.

Hälsningar från
Frida Strömvall

Var det någon som provade denna drink? Jag har inte gjort det, ännu. Kanske är dags nu.

måndag, april 06, 2009

Är du också medlem i Sällskapet för Ester Ringnér-Lundgren?

Är du också medlem i Sällskapet för Ester Ringer-Lundgren? Eftersom allt startade genom internet så vore det kul om du som jag visade att du var medlem. Jag la in en bild med länk till vänster här.
Kanske vore det något? Den blev suddig men det syns väl vad det står i alla fall. Detta är ett helt privat tilltag och jag tänker att kanske kan det öka kontakten mellan oss som hänger på nätet och är medlemmar.

Jag ser fram emot sommaren och årsmötet i Krokek och årsträffen i samband med det. Och med den fart tiden flyger fram är det snart oktober också och då är det kafé- och konditoribesök som gäller den 4 oktober.

Krokek är orten där Ester och hennes familj hade sommarställe så miljöerna runt omkring är säkerligen en inspirationskälla till Rönnvik och självklart Tussis sommarställe i Kolmården.

Så detta blir en liten utmaning. Är du medlem uppmuntrar jag dig att visa det i din blogg eller på din hemsida. Känner du någon som är medlem kan du ju guida denna hit. Lämna gärna din webbadress så att jag kan hälsa på.

Andra bloggar om: ,

Vem är du som tittar in här?

För en tid sedan hade jag en omröstning där du som besökare kunde klicka i vilken typ av besökare du var.

Resultatet blev som följer
En bokmal 2 (16%)
En samlare 3 (25%)
En bekanting 3 (25%)
En ströbesökare 2 (16%)
Annat 2(16%)

Tack för att du tog dig tid att besvara enkäten!

Tidigare inlägg: Undersökningen

B.Wahlströms ungdomspocket - Ester Ringnér-Lundgren


B. Wahlströms ungdomspocket - Ester Ringnér-Lundgren

Camilla får upp ett spår del 1 och del 2
Jag tror det var 2006 jag hittade Camilla får upp ett spår på en Second hand-butik. Fast jag tänkte inte köpa den först eftersom det bara var del 2. Min sambo tyckte att det inte var så noga, jag kunde ju hitta del 1 någon annanstans.

Precis nyss (på Esters namnsdag) fick jag så del 1 med posten genom att jag efterlyst boken i Sällskapet för Ester Ringnér-Lundgren. Ett par ska få vara ett par och nu är det förenat! Tack till dig som skänkte mig boken!

Formatet på dessa böcker är verkligen i fickformat, de skulle gå att få ner i bakfickan på ett par ordinära jeans. För att försöka visa hur små de är har jag ställt dit en ljusstake på bilden.


torsdag, april 02, 2009

Om modebloggsdilemmat


Jag läste hos UnderbaraClara om modebloggsdilemmat, eller kanske mode(bloggs)dilemmat. För hela hennes text rekommenderar jag ett besök där. Men det jag fastnar mest för bland hennes formuleringar är det följande:




"Ja, det finns många bevis för bloggvärldens skevhet. Ibland får jag kommentarer i stil med Du är så härligt kurvig och visar på ett sunt ideal. Det låter ju fint men faktum är att jag inte är kurvig. Jag är en slank storlek 38. Men det gör mig till en tungviktare i bloggsammanhang. Att kalla mig kurvig är ett hån mot alla som är kurviga på riktigt. För vad ska i så fall dom kalla sig? Feta? Våra ögonmått är uppenbarligen rubbade. Förvridna av exponeringen av ett väldigt ensidigt kroppsideal."

Visst är det så! När vi är vana att se modebilder med modeller som bär de kläder vi sedan ska köpa tror man ju att de representerar någon slags normalstorlek. De bilder/referensramar som lagras i våra hjärnor är påverkade av det vi sett. Även om jag hör påståenden som: Vi vet ju att de är pinnsmala och har specialstorlekar och att bilderna är retuschade. Ja men det hjälper inte för våra hjärnor är nog inte utrustade för att sortera på yttre logik.

UnderbaraClara är en lång och ståtlig kvinna, ingen tvekan om saken. Hon är en förebild eftersom hon visar att man kan bära kläder som framhäver en timglasfigur. Clara har en vacker byst och det är kurvor.

Timglasfigur är en av flera klassiska kroppsformer. En del nämner 4 andra nämner 12. När det pratas om fyra är det triangel med basen nedåt/skedform, triangel med basen uppåt, timglas och rektangel. För de tolv kommer länken här. Alla dessa kategorier följs av tips på kläder som framhäver kroppsformen allra vackraste sidor. Om man nu lyckas hitta kläder som passar.

För, och nu kommer vi till mina egna subjektiva uppfattningar om kläder i affärerna, de kläder som finns att köpa är inte alltid skapade för att framhäva former. Jag tycker detta är svårt att förklara. Jag kan på ett sätt förstå att klädfabriker måste arbeta efter en standardstorlek, men jag tvivlar ändå på att jag är ensam kvinna i Sverige som har en storlek runt stussen och en annan runt midjan. När jag provar en kjol i en stor klädkedja i Sverige 2009 så är midjelinningen för vid. Jag vill ha större bredd i utbudet av kläder. En bredd som tillåter fler kroppsformer.

Evis verkar ha kunskap om detta med klädkonstruktion och sådant. Kanske kan hon förklara någon gång? Här skriver hon om Vanity Sizing.

En annan sak jag grubblar på eftersom jag i stort sett aldrig läser någon annan modeblogg än Claras är: hur sjutton ser de andra bloggskribenterna ut? De måste ju ha rektangulära kroppar utan bröst. För Clara är kurvig, hon har ju bröst och hon framhäver stussen med fina kjolar. Hur som helst. Min uppfattning är att varje kvinna ska få känna sig vacker med den kropp hon fått.

Allra sist skriver Clara: "Det sorgliga är att bara en sorts tjej får plats på toppen. Och frågan är om det någonsin kommer att förändras? Allt handlar ju i slutändan om vilka bloggar vi väljer att besöka." Mitt svar på det dilemmat är att vi som besökare vågar leta oss vidare och hitta andra bloggar. Man måste inte läsa de som ligger på topplistor. Guldkorn finns säkert överallt.

Här är tre jag kikar på mer eller mindre ofta. Har du några andra tips?
1. Om stil
2. Vackra kläder och annat
3. One Dreamy Closet

Åh våren rusar fram!

Om någon skulle sitta framför sin dator och undra varför i hela friden uppdateras det inte här då, så kan jag tala om att det beror på en massa saker. Dessutom ligger alla Kittyböcker i flyttlådor.

Vi hörs på andra sidan vårvallen och sådant.

:D