lördag, maj 30, 2009

Lika som bär - omslaget från USA och Sverige







Vem var först???




Den svenska bilden är signerad Hegland 1954. På den amerikanska sidan där jag hittade det andra omslaget ser jag inte konstnärens namn. Det vore kul att veta historien bakom och från vilket år det amerikanska omslaget är. Oj, notera också den fyrkantiga pricken över bokstaven i.

Curiosity or not? I wonder from which year the american cover is? And who painted it? It would also be interesting to know the story behind this resemblance?

Kittys blus är i alla fall väldigt söt. En sån vill jag ha. :)

Here I found the american picture: http://www.nancydrewsleuth.com/

Titlarna 1-10

Kitty Drew 1959 av Hegland


Jag rensar ut bland dubbletter jag har och fick denna i min hand. Boken är från 1959 och det är Hegland som gjort omslaget. Jag tycker bildkompositionen är rätt intressant. Kolla på tavelramen som hänger snett men precis ramar in mannens huvud. Kitty har snygga kläder också. Det ser ut som två olika stickade jumprar men jag kan ju tänka fel. Poppigt med sjalen runt halsen så där tajt knutet. Dessutom har Kitty fått kort mörkbrunt hår!


Vad tror du hon har till? Jeans eller kjol?

Andra bloggar om: , , , ,

Lilla Trulsa och trollet Traske

Bilden ovan är en av illustrationerna i Lilla Trulsa och trollet Traske av Ester Ringnér-Lundgren. På bilden ser vi Trulsa drömma om pepparkakor som blir levande. Den här boken tog jag med ut på balkongen där solen häller ner. Det blev en stor kontrast mot den snöiga julen som är i boken. När berättelsen börjar bakar Trulsas familj pepparkakor. I nästa scen är det julaftonseftermiddag och trollbarnen väntar på jultomten. Tomten är väldigt sen....

Väldigt trevlig bok. Har du läst den? Eller kanske dina barn? Boken kom ut 1973.

Andra bloggar om: , ,

Bok nummer 62: Kitty och filmmysteriet

Kitty och filmmysteriet (Race Against Time)

Denna bok kom ut i USA 1982 och i Sverige året efter.

Kitty kastade en blick ut genom sidorutan i bilen. Hon fikc nästan en chock när hon såg den eldröda himlen ovanför trädtopparna.
- Titta, Ned! Det brinner. Det verkar vara borta vid Grimsby Herrgård.
- Vi måste köra dit och se om vi kan göra någonting, sa Ned med spänd röst.
När de kom fram så de att det var stallet som brann, och det var nästan övertänt...

I denna bok arbetar Kitty med ett deckaruppdrag. Hon ska försöka hitta en försvunnen galopphäst. Samtidigt är hon med som skådespelare i en amatörfilm som Ned och ett gäng till arbetar med. Filmen ska spelas in på Grimsby Herrgård där det händer mystiska saker. Kitty spelar en kvinna som bor på en herrgård där det bor en vampyr. Filmen är en vampyr-komedi.

Detta är en bok med normala deckardrag. Kitty hittar ledtrådar och arbetar utifrån hypotser som hon prövar dels själv dels i samarbet med den lokala polisen. Detta gör att boken har relativt bra kvalité bland alla dessa Kittyböcker som kommit ut.

En rolig sak i denna bok är att Kitty accepterar ersättning för utlägg hon får i samband med hennes deckarjobb. I alla böcker påpekar Kitty att hon aldrig tar betalt för arbetet då hon är amatör och ser detektivandet som en hobby. I denna bok får hon ett betalt uppdrag också. Kitty blir med i reklamfilmer där hon ska rida. Detta är faktiskt något som även Lotta får göra i en av de senare böckerna.

Denna bok rekommenderar jag som läsning!

Andra bloggar om: , , ,

♥Om kärleken till kvinnokroppen♥

En magisk purt till en anan värd: ♥Om kärleken till kvinnokroppen♥

En kvinna som skriver om sin breddade syn på kvinnokroppen. Bra att fler skriver om att kroppar ser olika ut och att man inte ska tvinga in sin kropp i en form som inte passar. Var glad över din kropp som för de allra flesta tar oss ut på promenader, kan bygga saker, lyfta saker och tar oss med på upplevelser som berör oss.

fredag, maj 29, 2009

Kanske gillar du... Vad gillar du lästips?

Hoj! Kära läsare. Vad tycker ni om den där funktionen jag klistrat in som ger lästips i min blogg? Hur tänker ni att jag kan utveckla mitt skrivande?

Sommarlov - mitt sommarlov



Mitt "sommarlov" börjar nu. Nu kniper jag tummarna att det inte blir två rester av uppgifterna som lämnades in idag. Jag firade med att åka på stadsdelsfest med 50-talstema. Där kollades på folk, lyssnades på musik och glada godissugna barn i godisregn. Det var strålande solsken och varmt! En glass slank ner också. Den mörka Magnum i kartong. Den var en enda gucka så den blir det aldrig mer. Vilken glass ska jag prova nästa gång?

onsdag, maj 27, 2009

Intressant nostalgimuseum i Göteborg

Ett museum har flyttat in till Göteborg. Nostalgicum närmare bestämt och det är fyllt av 50- och 60-tal. Det låter intressant och bilderna som finns från museet visar upp massor av spännande saker. Har du varit där? Göteborg ligger lite halvlångt bort från mig.

Länk till sr

http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=113&a=496426

http://www.kulturvast.se/kulturvast_templates/Kultur_ArticlePage.aspx?id=50810

http://www.metro.se/2009/05/20/3701/det-var-battre-forr-i-gamlestan/

tisdag, maj 26, 2009

Musik: Mozart

Hoj hoj. Nä nu orkar jag inte sitta vid datorn längre. Jag har nog totat ihop någon slags avslutning på uppsats nu men får läsa igenom i morogn bitti. Det sista skrev jag till lite olika bitar av Mozarts kompositioner. På youtube finns massor men det är nog värt att ta sig till bibblna och låna en klabbe skivor.

Så dagens musiktips är alltså, Mozart!

Cissi Wallin har också läst Kittyböcker

Cissi Wallin har också läst Kittyböcker! Vad glad jag blir. :) Jag blir lika glad varje gång jag hittar någon mer som nämner Kittyböcker.

Titta på hennes bilder och kika på inlägget nedan.

http://www.metrobloggen.se/jsp/public/permalink.jsp?article=19.9609219

Ett gammalt mönster - men hur gammalt?

Detta mönster hittade jag för en tid sedan och jag ska försöka sy en blus till mig själv. Från vilken tid kan mönstret komma måntro?

Storlek och mått i cm:
40: 88, 68, 96 (längd bak 56)
42: 92, 72, 100 (längd bak 56)
44: 96, 76, 104 (ländg bak 57)

Jämför med mått från Ellos idag
38: 88, 72, 96
40: 92, 76, 99
42: 96, 80, 102
44:100, 84, 106

Slutsats: Intressant att notera midjemåttet på det äldre mönstret. I övrigt, köp kläder som passar och skit i vad det står på lappen i plagget.


Andra bloggar om: , , , ,
Andra bloggar om:

onsdag, maj 20, 2009

Kitty och mysteriet med alla fjättrade händer

Ja det går att grubbla mycket på fenomenet med alla dessa gånger Kitty eller hennes vänner blir fångade av skurkar och får händer och fötter bundna. Som ung läsare är det inget man skräms av. När Kitty får händerna bakbundna har hon en hel del tricks att ta till för att komma loss. Det är ändå ett relativt ofarligt sätt att hindra någon att följa efter en på studs.

Är du också nyfiken på detta drag som är vanligast i de äldra Kittyböckerna och ungdomsböcker kan du läsa här och här.

Jag tycker nog att det finns en hel del annat som gör dessa böcker intressanta. Men nu har jag inte tid att fördjupa mig i det. Vi hörs!

söndag, maj 17, 2009

Medlem i Sällskapet för Ester Ringnér-Lundgren

Medlem i Sällskapet för Ester Ringnér-Lundgren var är du? För lite mer än en månad sedan startade jag en egen utmaning. Läs här. Den går ut på att du som är medlem visar det genom att lägga till den infon i någon lämplig spalt. Det ökar kontaktmöjligheter, tror jag i alla fall, och så sprids föreningens namn. Är du med?

Lämna en kommentar så att jag kan hälsa på hos dig.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Lördagslimpan - Alexanderlimpa

I går bakade jag bröd.

Rågsikt
Vetemjöl
Salt
Jäst
Öl
Sirap
Olja

Den får heta Lördagslimpa alternativt Alexanderlimpa efter Alexander Rybak.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Minnen med.... Finland i ESC

Hedgehog-Sara började nostalgirota på youtube och jag blev inspirerad. Den här gången lyckades jag hitta den låt jag flera gånger letat efter.

Det är den enda finska låt jag minns från min barndom och jag mindes rätt om körens gula kläder. :) Lyssna här. Pave Maijanen med Yamma yamma.

Min favorit i ESC

Wohooo! Jippi! Min favoritlåt vann. Jag gillar fiol, han har bra röst, en text man hör och en textrad som fastnar. :)

Alexander Rybak för Norge

Jag gillar Estlands låt också. Vacker.

Min topp-fem tippning gick inte så bra ändå. Jag fick med Azerbadjan. Norge vågade jag inte tippa för jag är vidskeplig...

Vad tyckte du om ESC i år?

fredag, maj 15, 2009

Snart är det juni!

Snart är det juni och jag kanske får tid att underhålla mitt internettande igen. Tills dess blir det ett pusslande med tid och tillgång. Håll tummarna för att maj-projekten går i hamn som de ska.

Tjipp och hej!

fredag, maj 01, 2009

Säsongens mat i maj

Maj (aktavara.org)
Apelsin, citron, fikon, grapefrukt, rabarber

Dill, gräslök, röd lök, morötter, palsternacka, paprika, persilja, potatis, rödbeta, tomat


Har du tur kanske du kan skörda egen rabarber. Det är en växt som producerar mycket ätbart om den trivs och det gör den ofta. Se till att plocka när stjälkarna är små för att få dem så spröda och goda som möjligt. Du kan prova att bleka dem. Då sätter du en rejäl hink över när du ser att det börjar svälla i jordytan. Sedan drivs de upp ännu lite snabbare än de utan hink och de blir röda och fina. Paj, kräm och saft av rabarber.....mmmm.

Gräslök och persilja har jag haft i en kraftig låda på balkongen och det fungerar bra. Annars är det mest rotfrukter man hittar i förråden av svenska grönsaker. Tomatsäsongen börjar denna månad och har du lust och möjlighet tipsar jag om att köpa ekologiska. Det kan man väl unna sig efter alla månader utan färska tomater? På naturskyddsföreningen kan man läsa mer om tomater och deras miljöpåverkan.

Beroende på var du bor kanske nässlorna fortfarande går att plocka. Jag fick höra av en kvinna att man kan plocka topparna hela sommaren och göra soppa av. Vad växer hemma hos dig?

(detta är ett tidsinställt inlägg)