onsdag, juni 17, 2009

Besökarnas språk i google analytics?

Hej! Jag har nu sökt i google analytics och på nätet efter svar på min undran:

Vad betyder språkförkortningarna i google analytics. Det är mest förkortningen sv-se jag inte förstår. Någon som vet?

tisdag, juni 16, 2009

Lilla Trulsas midsommar av Ester Ringnér-Lundgren




Jag gick till stora biblioteket och lånade några böcker. Jag har ju äntligen tid att läsa för nöjes skull utan att behöva känna att jag försummar studielitteraturen.


Jag lånade bland annat Lilla Trulsas midsommar och vad Trulsa hittade på stranden. I Lilla Trulsas midsommar vill trollen och tomtarna i Morgonfriska fira midsommar ungefär som människorna så de pyntar en majstång och bakar kakor och tårta. Men majstången är försvunnen på midsommaraftons morgon!

Böckerna är från 1970 respektive 1971. I boklistan i slutet av denna bok är titeln markerad med en stjärna som betyder: Till denna bok finns frågekort. Men det var inga sådana med. Jag ska fråga bibliotekarien om hon vet mer.


måndag, juni 15, 2009

Spegelsalen....nr 1

Ur Mannen utan väg
Erik Lindegren (1910-1968)

(i speglarnas sal där endast Narkissos
tronar på sin förtvivlans pelare utan svindel

diade evigheten med en grimas
de obegränsade möjligheternas land

i speglarnas sal där en enda besmittad snyftning
undkom ligiltighetens korsade värjor

och förvandlade luften till löfte och mull
som rann utefter stadens alla fönster

i speglarnas sal där fulländningen stansas i plåt
och bärs som en fånge i standardbröstet

där ordet begår harakiri i krevadernas sken
och trumpeten smakar krossat porslin och döende blod

i speglarnas sal där en blir de mycket för många
och dock ville falla som dagg i tidens grav)

Se även inlägget med kent-låten LSD någon?

Andra bloggar om: , , , ,

lördag, juni 13, 2009

Morden i Midsomer

Boka in 23 juni för då visas Morden i Midsomer igen!

Spegelsalen....

LSD, någon? /Tillbaka till samtiden

Text och musik: J. Berg


Ingen kommer hit
För att återvända
Man tänker på sig själv först
Ingen annan
En enkel regel

Cirkeln sluts igen
Vid ringen på centralen
I den stora stygga stan, åh
ingen annanstans
Kan man vara ensam
Som just här


Isen på riddarfjärden
smäller som gevär
Blåljus vid tegelbacken
Våren är här
Du står i spegelsalen
med ett brännbollsträ
Där ute väntar natten
på att stan ska implodera


Jag finns här för dig
Jag finns här för dig


Alla kommer hem
som spöken återvänder
Man lär sig leva med sig själv
och inget annat
Det är det som gäller


Ingen på vägarna bara döda grävlingar
I en sömnig liten stad, åh
ingen annanstans
kan man vara ensam
Som just här


En sista buss i regnet
sen får man gå
Som pest bland ungdomsgängen
Slår acnen till
Folk börjar slåss i trängseln
och helgen exploderar


Jag finns här för dig
Jag finns här för dig
Jag finns här för dig
Jag finns här för dig

fredag, juni 12, 2009

Heidi Lindgren illustrerade


En illustration av Heidi Lindgren. Jag har tagit en bild av boken så det blir en optisk villa att boken buktar hit och dit. Det gör den inte. Boken kom ut i Sverige 1962 och jag gillar skarpt omslaget. Nu ska jag fortsätta leta pysselgrejer som verkar ha gått och gömt sig.

Konst som inspirerar

Konst som inspirerar. Kika här och här. Jag tyckte att den ena bilden såg bekant ut och det var den också. Det är bilden från mini-pocketen Akta hjärtat Ann-Sofi av Kaj Ringnér (Ester Ringnér-Lundgren)

Andra bloggar om: ,

Maria Lang: Akta dej Katja


Äntligen har Maria Lang skrivit en deckare för ungdom! Vad händer egentligen i det idylliska Skoga? Katjas sommarlov i det fagra Bergslagen blir inte alls så fridfullt som hon hade tänkt sig. Redan när hon stiger av bussen får hon en olycksbådande känsla av fara...ingen möter henne...

Så står det på baksidan av boken Akta dig Katja av Maria Lang(1971). Det är den första boken om Katja och Jan. Jan är i denna bok fem år och ser och hör allt. Dessvärre lyssnar inte de vuxna lika noga på Jan.... Kajta har blivit vittne till stölder av båtmotorer men innan hon hinner gå till polisen så försvinner hon.
Mysteriet och spänningen är bra och det är nog bara mina vuxna och lätt feministiska ögon som tycker det är lite väl mycket betoning av hur snygg alla karlar tycker Katja är. Sen blir boken lite tråkig när det helt plötsligt blir en anti-drog-kampanj som känns så ytlig. Den ingrediensen ger inget lyft åt berättelsen.

Snygg klocka! Den känns väl igen från de senaste årens klockor?

Jan och Katja jagar jultomten


onsdag, juni 10, 2009

Hakmästaren Jojjo på Castle of Cair Paravel

Hakmästaren blev Jojjo på Castle of Cair Paravel.

"Nu när jag är (på väg att bli?) vuxen vill jag mer än någonsin ha ett eget Paravel, tillsammans med min man. Så vi skriver ett sånt Paravel på bloggen i förhoppningen att det gör det lättare att skapa ett Paravel i verkligheten. Ett öppet hem med goda vänner dit alla alltid är välkomna och en plats där vi delar med oss av oss själva. Gärna i ett slott vid havet lite längre fram i livet (när parentesen innan vuxen inte kommer att behövas), men just nu i den lilla etta vi ska flytta in i ikväll."

Så skriver hon bland annat där. Jojjo och hennes man skriver på bloggen.

tisdag, juni 09, 2009

Gissa hakan - vinn äran


Jag har lyssnat på levande musik hela helgen och vill ha en tyst blogg idag. Därför roar jag mig med att göra en tävling. Gissa hakan och vinn äran.


Du ser tre hakor på bilden. Haka 1, haka 2, haka 3. Para ihop med rätt namn. Du får några namn som alternativ. John Hopkins, Sean Connery, Mattias Edlund, Christer Lundberg. De är kända på ett eller annat sätt och jag kan dra raddan sedan när du gissat.


Så gissa nu! Första kommentaren med flest rätt vinner.
p.s om någon såg Olof HDs kommentar innan jag tog bort den...Olof HD är utom tävlan så skriv så fort du kan.

Bok nummer 58: Kitty och det flygande tefatet

Kitty och det flygande tefatet(The Flying Saucer Mystery)

Kitty skickas på uppdrag av sin far. Ett UFO har skådats i en skog och Kitty ska klura ut vad det är. I skogen möter gänget en gammal gubbe som har ett eget mysterium. Gubbens far gömde saker i skogen undan några fiender och gubben har ännu inte hittat denna hemlighet.

Kitty hittar skatten men vi får inte veta vad det var för fiender. Eller så är det jäkligt djupt mellan raderna. UFO:t är en del av amerikansk hemlig forskning så vi får heller inte veta vad som gjorde att Kitty och Ned fick hallucinatoriska drömmar när de var utanför UFO:t.

En riktigt kass bok som jag nu förstår hur jag kunnat glömma så totalt som jag hade.

Varför tog de över denna till Sverige???

Har du läst den?



Andra bloggar om: ,

måndag, juni 08, 2009

Bok nummer 4: Kitty och diamantstölden, reviderad version


Kitty och diamantstölden(The mystery at Lilac Inn)

Denna version är från 1973 i USA och originalet är från 1961. Min bok är i nionde upplagan tryckt 1973 i Falun.

Kitty och Helen Corning paddlar i en och en halv timme från River Heights för att besöka deras vän Emily Willoughby. Emily och hennes blivande man har köpt värdshuset Syrenen och har stora planer för hur de ska utveckla etablissemanget.

När de paddlar förbi en annan bekant visar det sig i samtalet att Kitty verkar ha en dubbelgångare. Kitty tar det med en klackspark men snart nog visar det sig att dubbelgångaren utnyttjar likheten på oärliga sätt. Kittys köpkort blir stulet ur Kittys hem och jag blir förvånad över att det inte nämns något om att hon kontaktar banken och spärrar kortet. Jaja.

Mysteriet på värdshuset verkar först röra sig endast kring Emilys stulna diamanter men Kitty misstänker att något större står på spel. Hela första halvan blir jag bara irriterad på att Emily som ska driva ett värdshus verkar ha svårt att fatta beslut och att hon inte kan stå upp för sin sak. Inte heller tar hon upp det hon funderar över med personerna det berör som hennes faster eller värdshusvärdinnan Maud. Gah! säger jag bara.

Efter första halvan verkar det ändå styras upp så smått. Kitty har ett samtal med sin far som bidrar med en ny vinkel på saker och ting. Det är fint att boken skildrar en bra relation mellan dotter och far.

Alldeles i slutet av boken fångas Kitty in och stuvas ner i en miniubåt. Denna är på väg ut till en båt där skurkarna ska hoppa på och sedan fly landet. Kitty lämnas kvar på u-båten för att dö tillsammans med diamanterna(!) men räddningen kommer i tid för att rädda Kitty.

Kitty och John, en man som varit med i hela boken återvänder till u-båten och dyker ner för att hämta upp diamanterna till Emily. Tidigt i boken fick vi veta att Kitty vunnit en djupdykningstävling och alltså är en baddare på att dyka.

Jag avslutar med ett citat från bokens sista sida.

"På kvällen före Emilys bröllop var det möhippa på Syrenen. Ett tiotal unga damer hade samlats för att fira Emilys sista kväll som ogift. De flesta var förlovade och samtalen rörde sig mest om heminredning och matlagning och de unga parens framtidsplaner.

Helen och Emily, som satt på varsin sida om Kitty, var inbegripna i en intressant diskussion om Dicks och Jims förtjänster som äkta män. Kitty hörde på med ett halvt öra, men gång på gång flög hennes tankar iväg till mysteriet hon just hade löst.

- Stackars Kitty, sa Emily skuldmedvetet. Här sitetr vi och pratar om våra älsklingar. Det kan inte vara kul för dig att höra på allt det där snacket om bröllop och bosättning. Varför skaffar du dig inte också någon att kila stadigt med?

- Men det har jag ju, svarade Kitty leende. Jag kilar stadigt med mina mysterier!"



Andra bloggar om: , , ,

Bok nummer 4: Kitty och diamantstölden

Kitty och diamantstölden (The Mystery at Lilac Inn)

Denna bok kom ut 1930 i USA och mitt exemplar är den fjärde upplagan och trycktes 1964.

Kitty träffar Emily Crandall som hon känner sen tidigare. Emily ska få sitt arv, släktjuveler. Men de stjäls och Kitty börjar forska i mysteriet. Stölden äger rum på värdshuset Syrenen då Emilys förmyndare stannar där för att äta lunch.

Kittys misstankar riktas efter en tid mot en ung kvinna som sökt jobb som hembiträde hos familjen Drew men som fick kalla fötter när hon förstod vilken familj hon sökte jobb hos. Kitty ser senare denna fattiga kvinna i lyxiga kläder och börjar lägga sina efterforskningar där. Hon hamnar i klorna på skurkarna och bunden till händer och fötter ligger hon oförmögen att rädda sig från en båt på väg att sjunka.

"Medan Kitty stod och tvekade, föll den första regndroppen ned på hennes hand. Då hon tittade upp, fick hon se att svarta moln jagade fram över himlen.

Det kommer att bli ett fruktansvärt oväder, tänkte hon nervöst.

Kitty var av naturen en modig flicka, men då hon tittade upp på den blytunga himlen, blev hon inte så litet bekymrad. Nästan på ett ögonblick hade det blivit mörkt, och mörkret skrämde henne. Luften var varm och tung. Det tryckande lugnet stördes endast av ljudet från den brusande floden."

När Kitty löst fallet får hon en underbar present av Emily. En present i raden av de Kitty kommer att få som detektiv.

Se omslaget här

fredag, juni 05, 2009

Maria Lang: Jan och Katja jagar jultomten


Jan och Katja jagar jultomten (1975) är "en rysare utan mord men fylld av spänning, en rysare för unga läsare i alla åldrar". En lite kryptisk beskrivning från baksidan av boken men den stämmer nog.

Jan är sju år och hans kompis Katja är runt 17 år. De har tydligen råkat in i äventyr tidigare, det nämner nämligen Jans pappa tidigt i boken. Boken utspelar sig dagarna runt julafton och vi får följa Jans julklappsbestyr som i år har gått rikigt bra. Ända tills han ser Tomten i vardagsrummet och han tar julklappssäcken med Jans alla paket i!!!

Persongalleriet är, förutom Jan och hans familj, Katjas bekanting Mikael Linde, Vaino och Morgan Sidh samt en gammal gubbe som tillfälligt bor i en lägenhet nära Jans hus.

Jan blir vittne till ett rån på Systembolaget, ett rån som uförs av Tomten!

Vem är rånaren?

Boken är välskriven och jag tror nog att Jan porträtteras som en sjuåring skulle tänka och vara. Har du läst denna bok?

Böckerna Akta dig Katja (1971) och Hjälp mig Katja (1972) har jag tagit fram ur gömmorna och vill läsa dem för att se vad de handlade om.

Andra bloggar om: , ,

torsdag, juni 04, 2009

Bok nummer 99: Kitty och mysteriet vid drottningens hov

Kitty och mysteriet vid drottningens hov(The Nancy Drew Files - Crime in the Queens Court)

Det är elisabetansk festival i River Heights och Kitty, Bess och George ställer upp som volontärer. George arbetar med rekvisita och de andra två ställer upp som hovdamer. Under festivalen spelas Romeo och Julia av Shakespear.

När det börjar hända saker verkar det först som att någon är ute efter att sabotera för festivalen men till slut vänds Kittys misstankar åt ett annat håll. Innan dess har dock följande hunnit hända:

"Snart var Kitty och Bess framme hos hovdamerna som satt under en stor ek.
- Får vi slå oss ner? frågade Kitty.
Plötsligt hörde hon ett vinande intill örat. Hon ryckte till av häpnad när hon kände ett luftdrag mot kinden. När hon tittade till vänster flämtade hon till. I trädstammen bara någon decimeter från hennes huvud satt en skälvande pil!"

I den här boken får Bess leverera en komisk kommentar när Kitty har upptäckt en mindre husvagn. Kitty hade försökt öppna men den var låst. Bess säger att det kanske är någon som bor där men då Kitty kikar in genom ett fönster konstaterar hon att det är ett förråd och säger:
- Dörren kanske bara har fastnat.
- Det brukar visst kallas att den är låst anmärkte Bess torrt.

En kuriositet om baksidestexten är att den hävdar att George är med i scenen jag citerar ovan.

Andra bloggar om: , , ,

tisdag, juni 02, 2009

Arkivspan - 30 böcker att läsa om

Om jag räknande rätt har jag nu skrivit om 30 av 100 böcker. Kika här. Bara 70 kvar. ;)

Bok nummer 51: Kitty och det glödande ögat

Kitty och det glödande ögat(Mystery of the Glowing Eye)

Kittys far har nämnt något om ett mysterium men ännu inte sagt exakt vad mysteriet handlar om. Däremot verkar Carsons nya medhjälpare ha bra mycket bättre koll än Kitty. Kitty och hennes vänner beger sig till ett museum för att få lite bakgrundsinformation och då upptäcker Kitty att medhjälparen Marty King redan varit där.

"Plötsligt släcktes ljuset och det blev kolsvart i rumemt, där flickorna befann sig. Men i nästa ögonblick syntes ett rött ljus på väggarna. Kitty stod som förstenad. Kunde det vara sant? Eller såg hon i syne? Ett glödande jätteöga tog långsamt form på väggen framför henne!"

Den här boken är fylld av händelser från kapitel ett då en förarlös helikopter landar på familjen Drews gräsmatta. I helikoptern ligger en lapp där det står: Varning för Cyklopen /Ned

Senare visar det sig också att Ned är försvunnen och en del av Kittys arbete blir att hitta ledtrådar i skolans labb. Neds kompisar och de tre tjejerna beger sig i ett skede ut på fotvandring i oländig terräng men de klarar sig utan några större besvär.

Några saker jag tycker är speciella för denna bok är att Kitty visar avundsjuka mot en kvinna som visar intresse av Kittys far. Marty King har anordnat så att hon ska få äta lunch med Carson så ofta som möjligt och när hon tillslut friar så blir hon avskedad. En annan sak är att denna bok knyter ihop den gamla berättelsen om Cykloperna med det mytologiska monstret Basilisk. Basilisken äger kraften att sveda allt med sin andedräkt och att döda med sin blick. I Harry Potter och hemligheternas kammare lär vi oss att man klarar sig om blicken studsar i en spegel eller i genom en kamera. Då blir man istället förstenad. Så Cykloperna med ett öga korsat med ett monster som kan döda med blicken blir....ett ljus som paralyserar!

Denna bok kom för första gången ut i USA 1974 och min fjärde upplaga är från 1979.

Andra bloggar om: , , , , ,

måndag, juni 01, 2009

Säsongens mat - juni

Aprikos, citron, fikon, jordgubbar, körsbär, melon och rabarber.

Jabadabadooo! Svenska jordgubbar! De lär vara rejäla miljöbovar men goda är de. Man kan ju odla själv också. Jag har haft i balkonglåda och det fungerar. På mina breddgrader måste man nog dock ha i växthus för att lyckas få skörd redan nu. Och då får du se till att skaffa polinerare i form av en kartong humlor. Mysigt va?! Har du jordgubbsodling?

Blomkål, broccoli, dill, gräslök, gurka, kålrabbi, färsk gul och röd lök, salladslök, morötter, palsternacka, paprika, persilja, färskpotatis, rädisor, rödbeta, salladskål, isbergssallad, romansallad, ruccola, sockerärt, sparris, spenat och tomat.

Enligt rapport så växer löken så det knakar i trädgårdslanden här omkring. Vitlöksblast ska gå att äta men jag har inte provat. När jag odlade vitlök ville jag ha alla klyftor så jag norpade ingen blast. Hög tid att så grönsaker! Skynda skynda!

Fira med ballonger!


Det är 1 juni och sommarmånadernas första dag. Jag firar med ett glas hallonsaft och en bit kaka. Pysselulls röda ballong köpte jag idag och den påminde mig om att även på en Lottabok finns en röd ballong. Båda böcker ser väldigt glada och festliga ut tycker jag.:) Jag ska använda ballonger vid nästa festlighet. Det används för lite ballonger!

Pysselulls röda ballong gavs ut 1973 och Alltid Lotta 1980. I dessa böcker firas i och för sig våren men det gör ju mindre. Båda är skrivna av Ester Ringnér-Lundgren.


Andra bloggar om: , , , ,

Bok nummer 10: Kitty och armbandsmysteriet



Kitty och armbandsmysteriet(Password to Larkspur Lane)

Denna bok kom ut för första gången i USA 1933 och i Sverige 1958. Senare versioner såsom den 12 upplaga från 1984 har ett reviderat språk. Den första upplagan illustrerades av Bertil Hegland och den 12 upplagan av Rickard Lüsch. Hunden är nästan precis samma på de båda omslagen. Och Kittys röda läppar.

Denna bok börjar med att en brevduva dimper ner i Kittys trädgård när hon och Hanna går där för att välja ut de allra finaste riddarsporrarna för en trädgårdsutställning. Brevduvan är inte registrerad och meddelandet den bär är väldigt skumt. Senare grubblar Kitty på ett berlockarmband med en vapensköld på. På de amerikanska omslagen ser man en kvinna i rullstol på insidan av ett högt staket och Kitty utanför. Detta är en ledtråd till mysteriet som utspelar sig. Kitty börjar nämligen misstänka att en kvinna hålls fången på ett sjukhem i trakten. Jakten kan börja!!

Jag tycker detta är en läsvärd Kittybok med en gåta påminnande om de Agata Christie bygger. Bilden nedan är en skymningsbild på riddarsporrar.
/First edition illustrated by Lennart Hegland, 12th edition illustrated by Rickard Lüsch./

Varför funkar inte enterslag eller vad det kallas???!!


Hej. Finns det någon här ute i cyberspace som kan förklara för mig varför i hela fridens namn enterslagen inte syns när jag använder bilder. All text mosas ihop och det blir fult så fort jag stoppar in en bild i inlägget. Jag har försökt se vad som händer när jag väljer läget redigera html men jag begrip int!!!

Vad händer?

Okej jag testar igen då. Syns det som jag tänkt mig??

Ja nu funkade det. Varför funkar det inte alltid?