torsdag, juli 28, 2016

Bok nummer 9: Kitty och tornrummets hemlighet

Kitty och tornrummets hemlighet (The Sign of the Twisted Candles, 1933) men den version jag har är eventuellt reviderad då det är en ny copyright 1957. Jag har åttonde upplagan och den trycktes 1971.

Kitty, Bess och George överraskas av ett fruktansvärt oväder (hur många böcker händer det i egentligen?!) och de söker skydd på ett gästgiveri dit de leds av ett mjukt och varmt ljussken. Kitty pratar med flickan som serverar på stället och det bestäms att de ska kvällsfika med den 100-årsjubilerande Asa Sydney. Den gamla mannen berättar lite om sitt liv och alla förundras över att han var med på tiden innan elen fanns och innan folk körde bil. (Det här är ju svindlande med tanke på att jag sitter och läser boken 2016 och förundras över att jag kan skriva om boken på internet och chatta med människor från olika länder via olika sociala medier och att vi kan flyga utomlands på semester, att nuförtiden sker bedrägerier på internet och inte genom att norpa någons aktieutbetalningar från posten...)

Kitty gillar flickan Sadie och önskar att hon kunde hjälpa på något sätt eftersom det är uppenbart att Sadie behandlas illa. När de säger hejdå nämner Kitty att hennes far är advokat och om Sadie behöver hjälp är det bara att höra av sig. På utfarten möter de en man som känner igen Bess och George - de är släkt på något sätt.

Släktskapet gör att Bess och George inte vill umgås med Kitty under tiden som mysteriet pågår. Kitty chockar, det bör hon ha gjort, när hon tilltalar vuxna med auktoritet och alltid har lösningar på diverse dilemman. Vi läsare älskar Kitty för detta. Sadie blir lite av en Askunge-figur i detta mysterium vilket är ett vanligt motiv i de tidiga böckerna. Allt löser sig tillslut och skurkarna får sitt straff.

Den här boken är så där mittemellan. Styrkorna är att Kitty är aktiv och löser problem i denna bok. Det är inte bara slumpen som gör att saker förändras.

söndag, juli 10, 2016

Bok nummer 8: Kitty och det mystiska brevet

Kitty och det mystiska brevet (Nancy's Mysterious Letter) utkom allra första gången i USA år 1932 och i en reviderad version 1968 (engelska wikipedia-artikeln om denna titel). Jag har en översättning baserad på den reviderade versionen och min version är åttonde upplagan tryckt 1973, och det enda jag kan sakna när jag läser den wikipedia-artikeln är Helen Corning. Men har du versionen baserad på originaltexten så får du du ju läsa lite om henne.

Handlingen är att Kitty bjuder sin brevbärare på varm choklad och under tiden blir postväskan stulen från familjen Drews hall. Kitty samlar ledtrådar genom en vresig sjömansfru och genom att lyssna på vänner och bekanta. Kitty, Bess och George ska åka till Emerson College för att träffa Ned, Burt och Dave. Det ska bli teater och fotbollsmatch, amerikansk fotboll, så en del av berättelsen handlar om dessa evenemang. Skolan har hyrt in Kitty Smith Drew som regissör vilket gör att Kittys mystiska brev verkar få en snabb lösning. Det mystiska brevet är från en advokatfirma som söker en Kitty Smith Drew som har ett arv att hämta.

Jag gillar den här boken. Det är ett flyt mellan ledtrådarna och Kitty arbetar för att samla dem även om en hel del trillar över henne.

onsdag, juli 06, 2016

Boknummer 7: Kitty och dagboksmysteriet

Kitty och dagboksmysteriet (The Clue in the Diary) kom ut i USA  första gången 1932 (enligt den engelska wikipedia-artikeln för denna bok) men det datumet syns inte på försättsbladet i den bok jag har. Min bok är tryckt 1992 och är sextonde upplagan. Den version jag har är också reviderad jämfört med den första versionen som kom ut i Sverige.

Det här en av mina favoriter då den var med bland de jag fick låna av min faster. Jag skulle tro att jag läste den äldre versionen då men är inte alls säker. Boken börjar med att Kitty, Bess och George är på väg hem från ett tivoli där de roat sig hela dagen. De hade slagit sällskap med en mamma och hennes unga dotter och bjudit dem på olika attraktioner. De pratar om mamman och dottern när de plötsligt ser ett hus börja brinna. Tjejerna kör upp till huset och Kitty ser en man springa bort från huset. Kitty följer efter och hittar en dagbok. Där börjar mysteriet.

Kvinnan och dottern har svensk härkomst så det kan ju också bidra till att jag blev nyfiken på Kitty när jag var liten.

Ned dyker upp för första gången, och har olika anledningar till att besöka Kitty och erbjuda sin hjälp. Kitty löser mysteriet med lite tur och genom att köra mycket bil. Det är ju faktiskt himla coolt med en tjej som kör bil även om vi just nu 2016 är vana vid att tjejer kör bil.

tisdag, juli 05, 2016

Boknummer 6: Kitty och den hemliga grottan

Kitty och den hemliga grottan (The Secret of Red Gate Farm). Detta är den åttonde upplagan och trycktes 1968. Den är från 1931.

Den här boken börjar direkt i en händelse. Bess, George och Kitty är i en grannstad och handlar och nu har de bråttom att hinna till tågstationen. Bess tycker det är lite förargligt att hon inte hunnit köpa parfym så på genvägen till stationen springer de in på en affär som lockar med härliga dofter. Parfymen Bess önskar vill inte expediten sälja och detta får de tre tjejerna att sukta ännu mer. De slår ihop sina pengar och betalar hela 3 dollar för flaskan. När de närmar sig River Heights ramlar en hattask ner i golvet och parfymflaskan som lagts däri går sönder. En annan resenär svimmar och Kitty ska gå för att hämta vatten. Vid vattenbehållaren blir hon tilltalad av en man, såklart ser han mystisk ut, men mannen avbryter sig och mumlar något om parfymen.

Den avsvimmade resenären är en tjej som ska söka jobb i River Heigts så hon får skjuts av Kitty. Det visar sig att hon tagit fel på stad och att hon egentligen skulle till Riverside Heights. Tjejen heter Millie och efter att hon utan lycka sökt jobb på ett skumt kontor - där Kitty anar ugglor i mossen och lyckas skriva av en rad med siffror  - bestämmer hon sig för att söka runt i staden på egen hand.

Till slut reser hon tillbaka till Red Gate Farm tillsammans med Kitty, Bess och George. Väl där lär sig tjejerna att arbeta på gård och de följer med intresse den mystiska sekt som håller till vid en grotta som ligger på mark tillhörande gården. Kitty misstänker något men låter inte oss läsare veta exakt vad hon misstänker. Fast vi läsare misstänker nog också att det handlar om falskmyntare.

Efter den sedvanliga inledningen där de tre tjejerna presenteras är det här en av de böcker med ett långsamt och i princip ofarligt mysterium.