söndag, januari 22, 2017

Bok nummer 54: Kitty och hästtjuven

Kitty och hästtjuven(The Sky Phantom)

Min bok kom ut i Sverige 1979 och originalet kom ut 1976 i USA. PÅ framsidan ser vi en blond tjej, Kitty, som med en stressad blick vänder sig mot betraktaren med en hand lyft. I bakgrunden ser vi en flock hästar som springer eller stegrar sig. Naturen är skissartad skog, berg och himmel.

I den här boken tar Kitty flyglektioner. Jag hade faktiskt längtat efter en bok där Kitty flyger. Jag tror inte att det är Kitty som är "the sky phantom" utan det är det mysteriet handlar om. Att den svenska titeln är hästtjuven är kanske lite olyckligt. Hästtjuvandet är egentligen en bihandling.

Vid en av flyglektionerna ser Kitty och hennes flyglärare att att flygplan landat och sänder ut nödsignal men när de hittar planet finns inte piloten i planet. Piloten är försvunnen. Dessutom finns ett mystiskt moln som aldrig försvinner och det sägs att om man flyger in i det blir instrumenten i planet helt ur funktion.

Bess och George tar ridlektioner på ranchen där de bor och det händer olika saker även på ranchen. Bess blir uppvaktad av en som arbetar där och mannen friar till Bess. En häst blir stulen, en man blir avskedad och på en maskeradfest försöker en man dra ut Kitty ur huset.

Jag avslöjar inte vad "The Sky Phantom" är men så klart löser Kitty mysteriet med hjälp av ett upphittat smycke med chiffer inristat och diverse envetna undersökningar. Även i den här boken nämns indianer och myter, men betydligt mer perifert än i t.ex Kitty och skelettmysteriet.

Inga kommentarer: