söndag, december 30, 2007

Bok nummer 5: Kitty och hemligheten på ranchen

Kitty och hemligheten på ranchen(The secret at Shadow Ranch)
Detta är den åttonde upplagan, tryckt 1968, av den här titeln och är ursprungligen utgiven på engelska i USA 1931. Översättningen är gjord av Anders Linder och omslaget av Richard Lüsch.

Första kapitlet börjar med ett replikskifte där Kitty bes följa med till Shadow Ranch. "Kitty Drew, som likt en belåten kattunge hade krupit ihop på soffan i vardagsrummet, log åt sina vänner Elizabeth Marvins och George Faynes ivriga böner" Redan här kan vi tänka över det faktum att Bess heter Elizabeth.

Bess och George är kusiner och de är bjudna till ranchen som numera ägs av deras morbror Richard Rawley från Chicago. Ranchen ligger i Arizona. Morbrodern kallas Dick och mostern heter Nell. Vi får även veta att Bess och George är systerdöttrar till moster Nell. Morbror Dicks systerdotter, från Baltimore, Alice Regor ska också komma till ranchen.

George har rakt, brunt polkahår. (I SAOB POLKA-HÅR(2). [jfr d. polkahår, t. Polkahaar] under 1800-talets mitt o. senare hälft av herrar använd frisyr med håret långt o. ned­hängande på halsen (med svag, vanl. inåtgående lockning); numera bl. om liknande frisyr på kvinna l. barn; pagehår.) George nämner själv sin trubbnäsa och att hon tillskrivs egenskaper som att "sakna ansvar" och att vara "väldigt pojkaktig" s.7. I samma andetag påpekas också att George trivs med sitt namn och är trött på att förklara att det inte är en förkortning av Georgia. (På sidan 28 säger George att hon fick namnet efter sin farfar eftersom familjen hade gett upp hoppet om att få en pojke i familjen.)

" — Jag tycker om mitt namn, erkände George, men jag blir trött på att förklara för folk, att det inte är en förkortning av Georgina. Bess har inte hälften så mycket bekymmer som jag. Medan George talade, tittade hon upp på sin kusin, som om hon försökte upptäcka hemligheten med hennes värdighet och sinneslugn. Elizabeth var känd för att alltid göra det konventionellt riktiga vid varje tillfälle. Fast hon saknade sin kusins käckhet och energi, såg hon bättre ut och var klädd med mer omsorg och smak."

En annan rolig grej är att det står om Kitty att "ty fast hon inte kan kallas vacker, var hennes ansikte mera intressant än hennes väninnors" s.8.

Resten av historien handlar om att:
Alice Regors pappa har lämnat sin familj för ca åtta år sedan när Alice var sju år.
En mystisk kvinna med en liten flicka i ett hus i närheten av ranchen.
Kitty, Bess och George ständigt rider vilse i bergen.
Ross Rogers fascinerar Kitty och hon grubblar på vem han egentligen är.
De får vara med om lite äkta rancharbete och driva ihop boskap.
Närmaste stad heter Mougarstown och där har Ross Rogers en affär och flickorna far dit in några gånger.

Det är alltså en smula rörigt i handlingen och de verkar mestadels vara på en massa utflykter. Det är inget specifikt mysterium och jag kan egentligen inte ens se vad det är för hemlighet på ranchen? Och så retar jag mig på att de inte fick karta och kompass innan de gav sig ut på sina ridturer.

I den här boken finns även tydliga hänvisningar om att boken ingår i en serie. I början av boken beskrivs lite av Kitty och diamantmysteriet och i slutet av boken får vi veta att Kitty kommer att ramla in i ett mysterium som blir känt som "Hemligheten på Red Gate Farm" s 188. Den boken heter på svenska Kitty och den hemliga grottan.

Vad tycker du om den här boken?

Redigerat 18 juli 2008. Ett citat till.

Andra bloggar om: , , , , ,

torsdag, december 20, 2007

Kitty på skidor


Kitty och skidmysteriet och Kitty och skidortens hemlighet

Jag ska på snöäventyr och jag hoppas att ni får en gnistrande och knarrande vit jul och nyår.

onsdag, december 19, 2007

Original vs. reviderad upplaga

Snart är det jul! Den här hösten har rasat fram genom studier och föreningsliv så det är knappt jag själv hunnit med. Jag grubblar ibland på om jag kommer att fatta att det är julafton när den dagen gryr.

I år behöver jag inte slita med en tenta över helgerna men däremot kan jag läsa ungdomsböcker för studiernas räkning. Som tillägg till de böckerna ska jag läsa Kitty och hemligheten på ranchen. I två olika upplagor. Detta tack vare jättebra information från Jonni som har hemsidan om ungdomsböcker där man dessutom kan hitta väldigt mycket om Kitty.

När jag läst i genom hans förklaringar om vilka titlar som har kommit i sådan reviderad verison att berättelsen är helt annorlunda så hittade jag faktiskt en dubblet i hyllan jag hade tänkt sälja. Men det blir inge av med det nu inte. Utan nu ska jag läsa dem båda och jämföra. Och redan i första kapitlet så ser jag stora skillnader. Jag återkommer när jag läst klart och landat efter semester och ledigheter.

God jul önskar jag alla som tittar in här! Och gott nytt år!!

torsdag, december 13, 2007

Dagens Christer i P3

I dag på Christer i P3 var Kitty med. Ja egentligen i programpunkten Sanning eller Bullshit. Och det som sas var bullshit. Men ändå lite småkul att de fick med Kitty/Nancy Drew. Följande var falsk: Att Sean Connery har en tatuering föreställande Nancy Drew på ena axeln.

Visst hade det varit roligt om det varit så? Sean Connery är förresten den äkta James Bond i mina ögon och jag gillar hans accent och grop i hakan. Bara så att ni vet. Fast okej, Daniel Craig är en värdig Mr. Bond också.

Bilder på herrarna finns att hitta på imdb för den som vill.

måndag, december 10, 2007

När dök Burt och Dave upp?

Ja, när dök Burt och Dave upp? Det var en fråga som väcktes till liv efter att jag besökt en diskussionsgrupp på yahoo. Den första frågan som väckte mitt intresse var: Heter huvudkaraktärerna likadant som i USA eller har de andra namn?

Då rasslade tankarna igång och jag minns att Neds kompisar faktiskt har kallats för David och Bert. Nu var bara frågan i vilken av böckerna detta hände? Efter lite snabbläsning på nätet hittade jag förslaget Kitty och minkmysteriet(The Mystery at the Ski Jump)Och mycket riktigt. När jag bläddrade i den, igen, så hittar jag stycket där pojkarna presenteras. Jag har lagt till infon i blogginlägget om boken. Och dessutom petat dit etiketter för grabbarna.

Nu börjar jag grubbla på om jag ska behöva göra likadant för Bess och George. Fast de är ju med i stort sett alla så det vore ju lättare att ha en etikett för de böcker där tjejerna inte är med. Hmm, har ni nåt tips på vad den etiketten skulle heta??

Har ni andra tips så är de också välkomna. Minns du att Burt och Dave presenteras tidigare än Kitty och minkmysteriet så berätta gärna. Eller har du full koll på något annat intressant så berätta gärna det.

Andra bloggar om: ,

lördag, december 08, 2007

Tomten, jag har lagt till en sak till

läs på den uppdaterade önskelistan

Hur gör man när man analyserar film?

Hmm, ja hur gör man när man analyserar en film? Jag menar sådant som att tänka på subjekt och objekt? Beskrivs huvudpersonen som objekt eller subjekt? Och en bunt andra frågor som jag inte ens kan formulera för att jag förmodligen kan alltför lite.

Är det någon som har något lästips? Bok eller artikel går bra.


Andra bloggar om: , ,

fredag, december 07, 2007

Utställning på Malmö stadsbibliotek

En utställning om författaren Ester Ringnér-Lundgren (1907-1993) och hennes böcker
10 dec - 13 jan på avd Barn & Unga, plan 1
Mest berömda blev de 47 Lotta-böckerna skrivna under pseudonymen Merri Vik, men författaren skrev också barnböckerna om Kvirre och Hoppsan och serien om trollflickan Trulsa.
Utställningen är gjord av Sällskapet för Ester Ringnér-Lundgren.


Missa inte detta!! På måndag öppnar utställningen och den är säkert sevärd. Små fåglar har viskat i mitt öra att man kan få se en trollstubbe och en julgran med små paket under.

Jag bor för långt bort så jag får se fram emot bilder därifrån istället.


Andra bloggar om: , , ,

Önskelista till tomten

Jag vill gärna tro på tomten. Lite grann i allafall.

Så nu önskar jag mig:

Tv-serien med Kitty. Nancy Drew and the Hardy Boys Mystery Stories

Och så dessa böcker
# Kitty och videomysteriet
# Kitty och rockstjärnans gåta
# Kitty och vildmarksmysteriet
# Kitty och fången på Rock Island
# Kitty och skräckfåglarna

OBS!
Plus: Alla tiders bokserie : 85 år med B. Wahlströms röda och gröna ryggar här

Tack på förhand tomten!

P.s andra roliga saker som har med Kitty kan också gå bra. :)

Andra bloggar om: ,


Redigerat lördag 16.25

Saxat från Läslusen (okänt datum)

Saxat från Läslusen (datum okänt) Wahlströms barn- och ungdomsbokklubb
Vem är Carolyn Keene?
Länge var det en hemlighet vem som egentligen skrev och skriver Kittyböckerna. Det amerikanska förlaget ville inte lämna ut några upplysningar. På senare år har dock en hel del information sipprat ut.
Idén till serien om den unga orädda detektiven kom från Edward Stratemeyer, en välkänd förläggare i den amerikanska ungdomsboksvärlden i början av 1900-talet. Han hade 1927 skapat den framgångsrika Bröderna Hardy-serien, och ville nu göra en liknande serie för flickor.
Han fantiserade ihop en huvudperson med gott förnuft och smak för äventyr, en blond flicka som inte tvekade om någon behövde hennes hjälp - Kitty var född (eller Nancy Drew som hon heter på originalspråket).
Stratemeyer gjorde också utkasten till de fyra första Kitty-böckerna men det var en annan person som skrev dem - Mildred Wirt Benson. Hon var den första författaren bakom pseudonymen Carolyn Keene och hon skrev från 1930 och framåt, 22 av de första 25 böckerna.
Mildred Wirt Benson var något av en pionjär i den akademiska världen. Hon var den första kvinnan att ta akademisk examen vid School of Journalism vid universitetet i Iowa, där hon också tog en Master's Degree i journalistik. Hon var även mycket intresserad av arkeologi och tog dessutom flygcertifikat för att själv kunna flyga sin Piper Cherokee till olika utgrävningar.
Wirt Benson hade ett avgörande inflytande över Kittys karaktärsdrag. Hon gjorde Kitty intelligent, handlingskraftig och självständig. Dessutom la hon till ett vackert utseende, pojkvän och stor handlingsfrihet, sådant som alla tonårsflickor drömmer om.
När Edward Stratemeyer dog tog hans dotter Harriet Stratemeyer Adams över förlaget. Hon hade under trettio års tid full kontroll över Kittyböckerna. Hon skrev flera böcker själv och när hon inte hann med fick andra skriva efter hennes utkast. Eftersom Harriet S Adams reste mycket och besökte många exotiska platser lät hon även Kitty besöka dessa platser.
Sedan 1982, när Harriet S Adams dog, skrivs Kittyböckerna av ett flertal författare som alla döljer sig bakom pseudonymen Carolyn Keene.

Andra bloggar om: , , ,

Tv-serien...

Tjipp!! Jag orkade inte läsa på eftermiddagen i dag så jag surfade runt lite och hittade ett avsnitt till. I den del som ligger här nedanför ser man Kitty/Nancy segelflyga. I flera böcker av de hundra första har Kitty flugit så det kan finnas anledning att återkomma. :)



Jag tycker att det är rätt trevligt och lite småspännande. Men det kanske mest beror på att jag är en Kitty-nörd?

Missa inte den 5e delen hur som helst. Där åker Kitty och George skateboard på såna där rullbräder man hasar in under bilar med. Tillägg: i biltemas katalog heter det Montörsvagn, liggvagn. Nu vet vi det. :) :tillägg slut



Andra bloggar om: , ,

onsdag, december 05, 2007

Nytt jox

Det var länge sedan jag skrev och gjorde inlägg här. Jag har på diverse ställen märkt att det varit problem här på blogger/blogspot och jag hade själv små problem. Tex så åkte ett inlägg ut trots att det stod att det inte gick att ladda upp.

Nu har jag blivit uppmärksammad på att det inte går att bifoga sin url om man är utanför bloger/blogspots värld. Här hittade jag ett upprop. Jag skickade in för jag vill att alla som tittar förbi ska kunna lämna sin adress.

Vad tycker du??

Tillägg: jag surfade vidare och hittade ett tips på hur man gör sitt namn till en länk. Där finns även länk till vidare info.
En slutledning man kan läsa där är att det ska göra så att man är säker på att den som skrivit står bakom urlen. Jag får nog fundera vidare på det där ett tag tror jag.

Kan det betyda att de som har flera tusen biljoner besök och inlägg inte hinner rensa bort skit. Typ om nån skulle skriva länk till Volvo och jag inte gillar Volvo. Är du med? Men ändå fisigt. Nu känns det ju ännu mer övervakat.

Ni hörde väl nyheten på P3 häromdagen. Google har statistik på vilka sökord som ligger i topp per stad i Sverige. Ibland känns internet jobbigt och inte bara fantastiskt. :Slut på tillägg

Andra bloggar om: , ,