söndag, februari 11, 2007

Kitty i allas liv??

Jag funderar ibland på hur många av alla unga människor som läst en Kitty-bok. Antingen det ledde till en långvarig läsglädje med just Kitty eller om det bara blev ett: Nehej, inget för mig. Det verkar som att nästan alla människor kan relatera till Kitty-böckerna. Många med fina minnen och så klart en del som aldrig fastnade för den amerikanska tjejen som var en duktig och nästan perfekt detektiv.

Jag gjorde en liten snabbspaning på nätet och hittade en bunt blogginlägg som nämner Kitty. En del bara med ett par ord. Någon som skriver längre och mer utförligt.

Det är fascinerande att tänka på vad Mildred Wirt Benson skulle tänka om det här. Att en figur hon var med och skapade blev en ikon för så många. Att det finns en hel värld runt Kitty som många gillar. O fortfarande, en del som tar avstånd ifrån.

Hur hittade du hit? Gillar du eller avskyr du Kitty?


Lotten

Fröken Lassbo

Madde

Jonnas

Moonhouse

Hedgehog-Sara

Mikaela

Virginsurgeon

13 kommentarer:

Lars sa...

Din syster tipsade om bloggen, helbra! =) Snubblade över denna: http://www.apple.com/trailers/wb/nancydrew/hd/ Filmen alltså.. =)

Anonym sa...

Hej
Jag har också läst Kitty (fast jag var kille).När jag växte upp (long time ago) var det en häftig debatt om böcker för barn.Kitty, fem-böcker o andra ansågs fördärva barnens godas smak.Sånt har jag aldrig brytt mig om.Det viktiga är att man läser något!Det är ett växande problem med framförallt killar.att dom inte läser alls.
:)

Anna Eleonor sa...

Hej Lars! Vad roligt att du tittade in. :) Har du läst Kitty eller?

Ja visst är det ett problem att läsandet verkar minska. I dag fick jag en tanke om att det kan verka som en tävling ibland att ha läst. Om man inte har läst massor så kanske det kjänns som att då spelar det ingen roll om jag läser en bok eller ingen alls. O så struntar folk i att läsa just den där enda boken.

Läs!! Det är roligt. Läs en bok. Välj en som du tror du ska gilla. Så skulle jag vilja ropa ut till alla.... :)

Anna Eleonor sa...

Ooops! Stavfel! Kjänns istället för känns. Jag som tänker bli svensklärare!

Lars sa...

Yes. Klart jag har läst Kitty.. en släkting inåt landet (Snesudden, om du vet vart det är) hade en hel hylla med böcker som vi alltid läste när vi var på besök.. i början så hette det ju "tjejböcker", men ändrades till "ungdomsböcker".

Ropa ut det då! =)

Jasså? Jag tror snart att alla som inte pluggar till sjukgymnast, sjuksköterska eller läkare, pluggar till lärare... iaf i denna stad.

Anonym sa...

Hej
Ja jag fick Ditt mail.Tack! jag har svarat också.Kanske har det mailet förirrat sig ut i cyberspace.Det var intresssantoch lärorikt att få informationen.Tack för att Du tog Dig tid och gav mig en så utförlig förklaring!
:)

Anna Eleonor sa...

Lars: hehe, nej Snesudden vet jag inte var det ligger. Jag håller ju till i östra Svealand för att använda en definition. Inte på samma håll som min kära syster.
Ja, jag får väl börja ropa. ;)
Vad roligt att du läst Kitty. De är inte såå tjejiga väl?

Gunnar: nu hittade jag ditt mail. :)

Lars sa...

aha... Snesudden ligger norröver.. är inte från denna staden.. nej, jag skulle inte kalla böckerna för tjejiga faktiskt.. ungdomliga är ett mkt bättre ord. =)

Gunnar Deckare sa...

Hej
Har Du läst alla Kitty som kommit up svenska?
Har Du prövat att läsa nån på engelska?
:)

Anna Eleonor sa...

Gunnar: Om du frågar mig så har jag inte provat någon på engelska än. Men det kanske vore nåt?? Visst finns det på adlibris?
Jag har inte läst alla. Jag begränsar mitt samlande till de hundra första. Har ett par av de som kommit ut i större format. De är lika bra, men storleken trasslar till det. ;)

Anonym sa...

Hej
Jag vet inte exakt hur gammal Du är (och behöver/vill inte veta heller ha,ha) men jag har en systerdotter som är 16 o hon läser alla Harry Potter på engelska.Det vore väl ett bra sätt att läsa Nancy Drew o lära sig engelska på ett kul sätt?
:)

Anonym sa...

Hej!
Jag hittade hit via Kattis och är en av de som läste alla Nancy-böckerna (hon hette Nancy Drew i den finska varianten, bokserien hette Neiti Etsivä, Fröken Detektiv) när jag var yngre. Jag minns att jag var på biblioteket minst en gång i veckan för att kolla om någon ny bok skulle dykt upp. :)
Synd att mina Neiti Etsivä -böcker är kvar i Finland, annars hade jag kunnat läsa en nu. :)

Anna Eleonor sa...

Haydee: Hej! Vad roligt att du hittade hit. Tog "ditt" bibliotek hem Kitty-böcker alltså?? Det gjorde inte "mitt".