söndag, februari 01, 2009

Bok nummer 31: Kitty och cirkusmysteriet

Kitty och cirkusmysteriet (The Ringmaster's Secret)

Denna bok kom ut 1968 i Sverige och 1953 i USA.

Kitty får ett vackert guldarmband med berlocker i form av hästar i present av sin faster Elosie. Till armbandet hör en historia om en kvinna som sålde armbandet. Denna kvinna lär ha fått armbandet av en kunglighet som uppskattning för cirkuskonsterna kvinna utfört.

Kitty som rätt nyligen börjat lära sig konstridning av en man som tidigare arbetat på cirkus tycker att det låter mycket spännande. I denna bok händer det saker hela tiden. Under en träning blir Kittys häst träffad av en sten och den person som misstänkts heter Hitch och har även han arbetat på cirkusen som tränaren kommer i från. Just denna cirkus kommer till River Heights och för att börja nysta i mysteriet med armbandet beger sig miss Drew dit för att luska runt.

Snart visar det sig att Kroon som leder cirkusen är en lätt tyranniskt man som genom hot driver de anställda att utföra sina konster. Kitty sluter sig till att Kroons fosterdotter är den som är den levande länken och lägger sina efterforskningar kring flickans fömodade döda föräldrar.

I denna bok nämns att George har en brorson och Ned kommer på besök. Han muttrar för övrigt om att Kitty lägger så mycket tid på mysterier istället för att umgås med honom. I slutet av boken reser Kitty till New York och vidare därifrån till London. Där hinner hon handla presenter på en dryg halvtimme. Därefter ger sig Kitty, Carson, Pietro och hans far ut på jakt efter en viss person.

Tack vare det höga tempot är det en bok som man gärna läser. Har du läst den?

P.s i denna bok kidnappas George och Kitty och de vaknar upp bakbundna i en godsvagn på ett tåg. Jag vet att det finns en del Kittyboksläsare som reagerar på att det är många bakbindningar i böckerna. :)

Och Kitty ställer upp som i ett cirkusnummer där de behöver en som kan rida konstridning. det går galant!

Andra inlägg: i London, böckerna 31-40
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

10 kommentarer:

Jojjo sa...

Hej!

Esters ligger längst ner i ett hyreshus (eller det ser iaf ut som ett hyreshus) längs med busslinje 12 i E-tuna. Kommer inte riktigt ihåg vilken hållplats det var.

De säljer mest vackra underbara kläder och smycken, det mesta är i jättefint skick. Jag tror alla årtionden är representerade, men det är mycket femtiotal. Inte jättebilligt, men absolut ovanligt och eget och i mycket bra skick.

Hoppas du hittar nåt fint, och jag tycker det är jättekul att du läser min blogg! :)

Kram!

Tant Emma sa...

Ja Håkan vad himla fin i somras! Bor du också i Eskilstuna? :)

Anonym sa...

Hej
Som jag minns det från ungdomsböckerna så blev alla "hjältar" bakbundna och så fick dom munkavle.

Anna Eleonor sa...

Haha, ja det kanske var det läskigaste de fick skriva om?

Jonny sa...

Jag håller på att läsa denna nu! Den har börjat riktigt bra på ett klassiskt sätt. Den där strypscenen var riktigt otäckt. Och så har vi ju de klassiska elementen i de äldre böckerna - en utsatt person som Kitty ska hjälpa, en riktig elaking, Kitty väldigt präktig och alltid bäst på något (här konstridning) och så Ned utan de hot mot deras kärlek som förekommer i senare böcker. Det ska bli spännande att läsa denna färdigt.

Anonym sa...

Hej! Ett litet tillägg till jojjos inlägg bara.

För att komma till Esters är det lättast att ta 12an mot Viptorp och kliva av vid hållplatsen Stenkvistavägen (ligger egentligen på Lohegatan). Tar ca 5 min och hållplatsen ligger mittemot en djuraffär.

Sedan går du rakt över den stora vägen i bussens körriktning. Då har du Esters rakt fram på en liten avsats. För att komma tillbaka tar du 12an mot Stenby på busshållplatsen vid djuraffären.

kram!

Johannas Sara ;)

Anna Eleonor sa...

Jonny: ja vad roligt att du läser denna bok. Det är lättare att jämföra intryck när man läst något ungefär samtidigt.

Tack till Jojjo och Sara Thereisa för era vägtips. Nu ska jag väl hitta dit.

Anonym sa...

Hej, jag har inte läst några Kitty böcker men skummat lite i dom eftersom jag har barn och tänkte på det du skrev om att det förekommer mycket "bakbindningar".

Hur reagerar läsarna på detta mer exakt? Är det att det binds så mycket och ofta i böckerna eller just att det ganska detaljerat står hur t ex Kitty blir bunden, att hon blir hårt bakbunden med rep och sen förses med en smutsig munkavle?

Författaren kanske gillar begreppet "damsel in distress" som använts ofta inom litteraturen, filmen och tv, dvs en kvinna i fara, ofta en hjältinna som ofta hamnar i trubbel och blir tillfångatagen och bunden av skurkarna som de proffs de är förstås binder henne på bästa och mest effektiva sättet, dvs hon blir bakbunden till händer och fötter och försedd med munkavle.

Anna Eleonor sa...

Hej anonym. Jag har bara noterat att några som bloggat om Kitty har skrivit, kanske raljerande, att Kitty ofta blir bakbunden. Det är väl rätt mycekt som går att skoja om när det gäller Kitty. Trots allt är hon fortfarande en favorit hos många.

På rak arm kan jag minnas tillfällen där Kitty har varit slug nog att ha knep så att hin kunnat göra sig fri på egen hand. Allt från utbrytarknep till att hon hittra något att fila av repet på. Det är ett spänningsmoment.

Anonym sa...

Hej igen, sen får man inte glömma att hon tydligen är rätt bra på att själv binda skurkar och använder då samma medicin mot dom, dvs bakbinder dom även om det är en kvinna. Hon har ju skinn på näsan liksom...