fredag, september 11, 2009

En opassande fråga...

Hmm, det är fritt val att läsa detta inlägg.

Jag är en flitig besökare på UnderbaraClara-bloggen och har tidigare bloggat apropå saker som dyker upp där.

Häromdagen skrev hon ett inlägg där en kommentar innehåller formuleringen: opassande fråga egentligen. Syftande på att samma person precis undrat om Clara är gravid. Undran dök upp på grund av de senaste inläggen Clara skrivit.

Kan det vara de inlägg där Clara skriver att hon har influensa, feber, ont i kroppen och mått pyton? Eller kanske rent av det inlägg som heter "tassande fötter och spridda fnitter" där Clara i egen person faktiskt skriver rent ut att egna barn kommer dröja några år in i framtiden?

Ja, jag vet att jag inte behöver ta en annan person fajt, Claras, och att det kan tyckas vara fult att jag blandar in en oskyldig kommentarslämnare. En av flera, det dyker upp liknande frågor på samma tema titt som tätt. Och jag vet att bara för att jag ser detta återkommande frågande hos Clara så betyder inte det att det är en allmänt vedertagen tendens hos alla i hela Sverige. Men. Får en man som bloggar om svininfluensa eller annan sjuka, eller ett oemotståndligt begär efter något gott att äta samma frågor och antydningar? Får en man som bloggar om att hans kropp ändrat sig och fått lite mera fett någonstans räkna med kommentarer som antyder att det är vanligt när man är gravid, är du kanske det? Min tolkning av min omvärld är att män inte får såna frågor, och det är väl helt naturligt liksom för mannen kan ju inte bli gravid. Nej men om en kvinna skriver om samma saker så kan det genast tas för symptom på en ännu osynlig och ännu onämnd graviditet. Jag blir trött. Låt kvinnan vara. Kvinna i gemen alltså. Låt kvinnan vara människa.

Å, nu har jag pyst ut lite irritation.

5 kommentarer:

Jonny sa...

Jag tror mig förstå vad du menar. Som man finns det dock andra typer av normer och mallar man förväntas följa och leva upp till. Man ska vara teknisk, kunna meka med bilar, skaffa villa etc etc. Jag som inte är intresserad av varken det ena eller det andra får höra allt möjligt tjat om detta, små antydningar hit och dit. Jag säger ungefär som du - kan man inte bara få vara människa och leva det liv man har valt eller hamnat i så gott man kan.

Anna Eleonor sa...

Hej Jonny! Jag blir lika glad varje gång du tittar förbi och ger mig en ny vinkel på samma tema. :)

Din sista mening är precis det jag försöker få fram!

Cecilia sa...

Jag håller med dig jag. Kommer ihåg när Clara i en kommentar fick frågan om hon var gravid, för att personen som frågade tyckte att hennes mage putade, och hon skrev ett utomordentligt blogginlägg som svar på det. Men det är hemskt egentligen att någon ens ställer frågan - om en kvinna nu vore gravid, skulle det vara HENNES val att berätta det eller inte, och om hon inte är det, ja, då är frågan bara fräck. Som du skriver; det är som om vissa saker bara måste betyda att en kvinna är gravid. Om jag blir jättesugen på choklad, är jag gravid då? Om min mage blir uppsvälld - är jag gravid då? Det är ju ett helt tokigt resonemang. Man måste ju få vara som man är utan att det ska vara någon ovanligt eller "onaturligt" som orsakar det.

Anna Eleonor sa...

Mm, det är fräckt att fråga om graviditet tycker jag. Det finns mycket man kan vara nyfiken på men som man inte frågar om. Nu ska jag hälsa på hos dig Cecilia.

Samara sa...

Ja jag håller med dig, det är samma sak jämt ju om man är kvinna, om man är ovanligt trött, ovanligt pigg, fått dålig hy, fått bättre hy, har god aptit, har dålig aptit osv osv, så alltid är det nån som frågar : är du med barn ??

Och ändå har jag sagt till alla jag känner att jag inte kan få barn, jag har en son som är 12 år,det var nog svårt att få honom, och nu när jag är betydligt äldre och inga fler barn har kommit så inser jag ju att jag mest troligt inte kan få fler. Att då alla människor ständigt frågar om jag är med barn,det gör mig sårad,och det får mig att återigen tänka på att jag nog inte är så fruktsam.

De som blir gravida berättar ju såklart det för sina vänner, det gjorde jag, jag ville vråla ut det till hela världen ju ;)