tisdag, december 30, 2008

Hemliga grottan eller hemlighetsfulla grottan??

Dagens scoop! Jag ser just nu att på den ena står det Kitty och den hemlighetsfulla grottan (Titelbladet säger dock Kitty och den hemliga grottan) detta är på den första upplagan som kom ut 1956. På en senare upplaga (9e i mitt fall) står det Kitty och den hemliga grottan på ryggen.

Det ni! Vilken grej. Jag trodde inte att det gick att upptäcka fler saker om böckerna..... Är det någon som sett liknande saker?

Böcker nr 1-10

Bok nummer 92: Kitty och fången på Rock Island

Kitty och fången på Rock Island (The Nancy Drew files 58 - Hot Pursuit)

Denna bok kom ut 1991 i USA och i Sverige 1993. Kitty, Bess och George är på semester på en ny semesterort i Karibiska havet. Platsen ligger naturskönt och verkar vara paradiset på jorden. Men så händer det skumma saker med både turister och ett ungt rockband som kommer till ön för en videoinspelning.

Detta är en bok som har ett mer pusselartat mysterium där det som sker och det som Kitty upptäcker först mot slutet får en förklaring. Slutet hade kunnat vara mer spännande men då hade sidantalet överskridit den magiska gränsen 200. Denna bok ser jag ändå som en av de bättre i den senare skolan.

Baksidestexten säger följande:

Kitty, Bess och George kan knappt tro att de har sådan tur. Inte nog med att de är på drömsemester på Jungfruöarna... En av världens allra mest populäraste rockgrupper ska dessutom komma till just deras hotell för att spela in en video. Och när de sedan blir vänner med killarna i bandet, och får vara med vid inspelningarna, är lyckan fullständig.
Men det är något underligt som pågår på ön. Och när Ricky Angeles, basisten i bandet, råkar ut för två mordförsök finner Kitty att hon åter blivit indragen i ett farligt mysterium.

Om jag hade läst denna bok runt -91 hade jag nog inte misstänkt så snart att det handlar om människosmuggling men det kanske unga människor i USA gjorde? Det är en väldigt "fin" smuggling som beskrivs och verkar vara långt i från de skilldringar som möter oss genom andra media idag. För att nämna skurkens ord: många väljer att stanna några dagar och semestra innan de reser vidare in i USA.

I denna bok ger Bess prov på sin skådespelarförmåga när hon ska hejda en man i sin jakt på Kitty och George. Detta att Bess gillar skådespel och musik är något som går igenom flera böcker. (Tillägg 20:00)

Har du läst denna bok? Som ung eller vuxen?

Böckerna 91-100

Roadster - en tvåsitsig öppen bil

Detta är mobilbilder från tidigt i höst. Nu när jag äntligen fått in bilderna i datorn har jag förlorat anteckningarna om bilen. Är det någon av er som tittar in här som kan lösa mysteriet genom att se på bilderna är ni välkomna att skriva i kommentarerna eller sända ett e-post. Jag har petat in den oerhört suddiga bilden på motorhuvsprydnaden för jag tänker att den är en ypperlig ledtråd.

A.C Royal Roadster 1924. Motoreffekt 18 kW 25 hk. Totalvikt 880 kg. (Tillägg 13:38)

Det jag minns är att modellen är Roadster och att den är från början av 30-talet. Så det skulle kunna vara en sådan som Kitty gasade runt med i de allra första böckerna. Den har väldigt fina linjer och vackra detaljer. Enkel inredning också.










Roadster är en tvåsitsig öppen bil som saknar fast tak och sidorutor.



Andra bloggar om: , , ,

onsdag, december 17, 2008

Bok nr 85: Kitty och vildmarksmysteriet

Kitty och vildmarksmysteriet (Nancy Drew Mystery Stories 99 - The Secret at Seven Rocks)

Denna bok är från 1991 och kom ut i Sverige 1992. På baksidestexten står följande:

När Kitty, Bess och George är på semester i Klippiga bergens vildmark hittar de en liten skadeskjuten pumaunge. De beslutar sig för att ta den till viltvårdscentret i närheten. Dana som har hand om centret, strider för djurens rättigheter och jobbar hårt för att få slut på all meningslös nöjesjakt. Men någon gör allt för att sabotera hennes verksamhet. Ska Kitty lyckas avslöja vem det är?

Denna bok är ett bottennapp. Det finns lösa trådar och relationskonflikter som inte får någon betydelse i historien. Vem var det som skadesköt pumaungen? Varför ska Dana och Lucas vara så temperamentsfulla mot varandra?

Med extremt lite grund för misstankar så drar Kitty slutsatsen att hon och George blir utsatta för ett hot och där har de tappat mig som läsare. Det känns som att berättelsen helt enkelt saknar byggstenar för att kunna förstås.

Andra bloggar om: , ,

Leta leta leta

Jag började uppdatera min lista över saknade böcker men gav upp. Kitty och armbandsmysteriet i 1 upplaga har jag strukit men jag hittar den inte. Jag väljer att misstro hela listan tills jag gjort en grundligare undersökning i hyllorna här hemma.

onsdag, december 10, 2008

Lästips - Synd: noveller av det moderna genombrottets kvinnor

Synd: noveller av det moderna genombrottets kvinnor från 1993 är en samling noveller som berör. Se bilden för författarnamn och titlar på novellerna. Hittar du inte boken på ditt bibliotek kan du säkert hitta många av novellerna på Projekt Runeberg.




Julklappstips

Om du känner någon som gillar eller kanske älskar Lottaböckerna av Merri Vik tipsar jag om ett medlemsskap i Sällskapet för Ester Ringnér-Lundgren. Jag är själv medlem och i år har vi bland annat träffats i Stockholm för år 2008 årsmöte. Den 4 oktober var det fikaträff på flera orter i Sverige och då vi ses babblar vi vilt om Lotta, Ester och allt möjligt annat. Dessutom håller vi kontakt genom internet och jag tycker det roligaste av allt är att äntligen veta om vilka de andra är som läser Lottaböckerna.

Har du några funderingar kan du mejla mig på bloggenomkittydrew på hotmail eller så läser du mer på Sällskapet för Ester Ringnér-Lundgrens webbsida. Medlemsskap för 2009 kostar 100.- för enskild medlem eller 200.- för en familj på samma adress.

Snart är det jul!

Ihärdighet och envishet ger resultat...

och kanske ett litet mått av syslöjd. Hur det nu är så vann jag en tävling En bok om dagen. Förra tävlingen gjorde jag en rebellisk kupp som inte gav reslutat annat än att kvinna bakom En bok om dagen förtydligade sina regler. :) Nu vann jag Det lömska nätet av Helene Tursten och den verkar riktigt spännande. Jag gillar ju deckare så jag hoppas på denna bok.


Här kan du hitta vad andra bloggare skriver om Det lömska nätet av Helene Tursten.
adlibris och på bokus.

Andra bloggar om: , ,

Paketet kom - efterlängtade böcker

Paketet jag väntade på kom ordentligt fram. Det var några dagar sedan och nu finns lite av innehållet på bild. Kitty och rockstjärnans gåta, Kitty och fången på Rock Island, Kitty och vildmarksmysteriet samt Kitty och skräckfåglarna. Nu har jag en bok av vardera de 100 första med röd rygg!! Jippi! Målet för 2008 gällande Kittysamlingen är nått. Stort tack för hjälpen!



Jag har mina rutiner och inte förrän jag läst dessa får de plats i bokhyllan och uppdatering av listor kommer inte att ske innan julhelgen, om nu någon skulle vara nyfiken på dessa. :)

Mera om böckerna kommer bland annat här, här och här.

Andra bloggar om: , , ,

lördag, december 06, 2008

Present- och julklappstips

I dag läste jag UnderbaraClaras tips på pyssla presenter. Ett av tipsen var att göra om en bok till anteckningsbok. En variant som verkar lite enklare än den variant som Pysseltanten på En bok om dagen gjorde. Båda är lika inspirerande.

Men här kommer ett tips för er som inte har hjärta att klippa itu en bok. Leta efter flickböcker eller pojkböcker med namn på. Kanske hittar du din kamrats namn och en sådan bok passar väl fint som present?? Kerstin till rors, eller Bosse och busgänget eller vad böckerna kan tänkas heta. En sådan present passar på namnsdags som julafton.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

måndag, december 01, 2008

Ett hjärta åt Kri av Ester Ringnér-Lundgren

Ett hjärta åt Kri av Ester Ringnér-Lundgren kom ut 1960 och handlar om Kri och hennes kamrater. Egentligen känns det som att boken mest handlar om kamraten Lena. Boken utspelar sig i tiderna kring jul och nyår och det är endast med en del få ord som texten känns daterad. Handlingen och problemlösningarna känns igen från den tid vi lever i nu.

Kri, Vimsi, Sonja och Lena ska komma på julklappsvaka och det innebär en hel lång natt av pysslande och samtalande. Lena är uppe ändra till fem och stupar sedan i säng. Ca fem timmar senare ringer telefonen och hennes bror säger åt henne att ta sig ner till stan som lovat. Eftermiddagen spenderar hon tillsammans med en konstnär som ska fira jul tillsammans med Lenas familj.

Här börjar det hända saker. Lena börjar intressera sig för konstnären som verkar vara intresserad av henne. Väl ute på landet där julen ska firas så dyker en bekant upp, Toffe. Han är förtjust i Lena och genom att berättarrösten låter mig som läsare få veta vad de flesta personerna i berättelsen tänker så blir jag inte avogt inställd till någon.

I denna bok får vi en skildring av julfirande, något som vi Lottaboksläsare kanske saknar ibland. I övrigt så åker de skidor i mängde och jag hoppas att det blir en kall och snöig vinter här nere i landet i år.

Ja det var en parentes. den andra delen av handlingen kretsar kring tjejernas arbete med att förverkliga en soaré som samlar in pengar som ska gå till Rädda barnen. tack vare goda kontakter och sprudlande energi lyckas de också att skapa en tillställning som blev välbesökt och drog in mycket pengar.

Hittar du denna bok rekommenderar jag dig att köpa den. Det är en positiv bok som visar hur handlingskraft är bättre än att sitta och oroa sig för saker man inte ens vet något om (kärleken tex.) Skildringen av julfirande och snötäckta gärden är också skäl goda nog.

Nu ska jag ta reda på vad skioptikonbilder är.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Åtta saker gånger sex - en utmaning

Jag blev utmanad av Johanna på Bokidioten

Reglerna är
Publicera reglerna på din blogg.
Svara på de sex 8-sakerna.
Meddela de utmanade på deras bloggar.

8 favoritprogram
Ugly Betty (Tv)
Desperate Housewives (Tv, jag fastnade typ förra säsongen och är helt förvirrad över mitt intresse)
Christer i P3 (Radio)
P3 Populär (Radio)
Morgonpasset i P3 (Radio)
Mitt i naturen (Tv)
Stjärnor på is (Tv) (men jag har lyckats missa nästan hälften av sändningarna och fått kolla i efterhand)

8 saker jag gjorde igår
Åkte bil från Östersund där de hade snö och kallt
Passerade Sveg, snö, kallt
Passerade Dalarna där det var ljummet och mindre och mindre snö
Åt kebabtallrik till lunch
Kom hem till mitt landskap, ingen snö alls
Började läsa en bok
Åkte buss hem till min stad
La salt sill i blöt

8 saker jag ser fram emot
Morgondagen då jag ska vara pigg och flitig med studierna
Snö
Julhelgen
Att ett paket ska komma fram till mig
Solsken

8 favoritrestauranger
Hmm, någon med klassisk svensk mat
Någon med trevlig personal
Skaldjursrestaurangen på någon av Siljas båtar
Kinesisk frukost på restaurang
Sushirestaurang
Italienska pasta

8 saker på min önskelista
Snö
Solsken
Fred på jorden
Trygghet för alla barn
Roliga böcker
Hälsa och välgång för min egen del
Kramar
Pussar

8 personer jag utmanar
Alla som vill, berätta gärna här om du gör denna utmaning så jag får läsa om dig.

Ha det bra!