lördag, april 15, 2006

Bok nummer 1: Kitty som detektiv

Kitty som detektiv: Klockmysteriet (The Secret of the Old Clock)

Första upplagan i Sverige kom ut 1952. Vad jag har sett i affärer så verkar det som att de har behållit omslaget från första upplagan genom alla revideringar och alla upplagor. (Någon som sett annat?) Översättare var då Josef Almqwist och omslaget gjort av G. Göransson enligt 12.e upplagan som har samma bild.

Upplaga 12 ISBN:9132104774 har översatts av Bodil von Eichwald-Agdle och kom ut 1977 i Sverige.
Upplagan från 2000 har ISBN:9132141793

Först hade männen i skåpbilen nästan kört över ett litet barn som sprungit över vägen, och sedan hade de de stulit en massa bordssilver. Kitty bestämde sig genast för att försöka få tag i männen. För hon anande redan att de hade betydligt värre saker på sitt samvete än de hittills avslöjat. (Text från 12.e upplagan sida 1)

"Kitty njöt av farten och av att ha bilen fullkomligt under kontroll." (sida 5, upplaga 12)

Boken handlar om ett arv som Kitty misstänker är försvunnet och som om det kom till rätta skulle ge pengar till fattiga släktingar istället för den rika och illa sedda familjen Topham.


Ska läsa mina exemplar för att jämföra skillnader. Kan redan på första sidan se att de börjar skapligt olika. I första upplagan är Kitty 16 år, hennes ålder ändras i någon av seriens böcker till 18 år för att hon skulle kunna köra bil i alla stater i USA?, kanske. I tolfte upplagan som jag har är hon däremot 18 år.
En annan kuriositet är att i första upplagan av Kitty som detektiv står att läsa "Kitty var bara sexton år, men hon var ovanligt duktig för sin ålder, och under hennes ledning löpte allting oklanderligt i famlijen Drews hushåll. När Kittys mor hade dött sex år tidigare, hade flickan så småningom övertagit hela skötseln av huset. De hade bara en tjänare, som hette Hannah Gruen, en gammal trotjännarinna som varit hos dem i många år."
Enligt enkel matematik så kommer vi fram till att Kitty var 10 år när mamman dog, men den allmänna uppfattningen är att Kitty var tre år när mamman dig. Vad det beror på att det blev 10 år i den här boken vet jag inte.
Någon annan som vet?? Säkert kan det ha hänt i översättningen av den första eller revideringarna av de senare böckerna att det bestämdes till Kittys treårs-ålder.


Andra bloggar om: , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har den första upplagan från 1952 som heter "Kitty som detektiv Klockmysteriet" (3:85).

På första sidan står det att hennes far är "kriminaladvokat", vilket låter konstigt på svenska. På engelska finns ju flera beteckningar på advokat: lawyer, barrister, solicitor, attorney, counsel.

vwbubbla sa...

hejsan.

jag har upplaga nr 5 av första Kittyboken.Där står det också att Kitty är 16 år och mamman dog 6 år tidigare..men i dem flesta jag har så dog hennes mamma när hon var 3 år. Hörde någonstans kommer ej ihåg varifrån att det skulle varit 3 spökskrivare av kittyböckerna..jag är 45 år gammal nu och kan lsa om mina Kittyböcker...Har lyckats få tag på 76 av hennes böcker och enligt listan jag har så återstår det 82 st..Tänkte försöka få samlingen komplett...Var dum nog att låna ut flera ex under min ungdomstid som jag ej fått tbx.(liten passus) I dem flesta böckerna är hon 18 år

Anna Eleonor sa...

Hej vwbubbla! Aha så upplaga fem är alltså samma som upplaga ett. Ja Mildred Wirt Benson fick i uppdrag av Edward Stratemeyer att skriva en bok om en tuff deckartjej och sedan tog hans dotter Harriet Adams över. Nu är det ett helt företag med många spökskrivare av Kitty-böckerna.

Roligt att du ska samla alla som ges ut. Då har du alltid något att se fram emot i bokfloden. :)