fredag, april 14, 2006

Kitty Drew

Välkommen!
Hoppas att det finns fler samlare av Kitty-böcker i Sverige än mig. Hoppas att vi kan utbyta tips om böcker. Målet med den här bloggen är att skriva små mini-recensioner/bokdiskussioner av de första hundra som kom ut i Sverige. Varefter tid och ork finnes.
Jag har samlat sedan mellanstadiet och snart har jag alla 100. Det började med att jag fick en bok i födelsedagspresent och jag fastnade direkt för Kitty som var modig och smart. Senare bestämde jag mig för att begränsa samlingen till de hundra första. Dels för att de senare böckerna känns som upprepningar av äldre mysterier, samt att det inte känns lika speciellt med de nya. Det jag gillar med att samla dessa rödryggade böcker är just att leta i boklådor på loppisar och marknader, att så fort en bok med röd rygg ligger på ett bord så dras jag dit som av en magnet. Just nu saknas sju stycken, men det går nog snabbt, hoppas jag, att få ihop även dessa. Den första Kittyboken på svenska kom ut redan 1952 och nu finns 140+ titlar översatta till svenska. Det kommer nya hela tiden. Läs alla titlar på Jonnys hemsida.


De allra tidigaste böckerna har getts ut i reviderad upplaga också. I de reviderade upplagorna har stereotyper och gammalt språk tagits bort och böckerna har kortats. Ofta har de reviderade 20 kapitel jämfort med 25 i de gamla. Det är ett enkelt sätt att hålla reda på om det är en reviderad upplaga eller inte, men som sagt inte hundra procent säkert. Man kan ju också hålla ordning på årtal, men det känns onödigt jobbigt. Personligen tycker jag nog att de reviderade böckerna är lättare att läsa. I den äldre varianten märker man hur synen på "svarta", fattiga, "zigenare", kvinnor och män var då. Och den beskrivning som ges ibland skär i ögonen för man vet att det är så fördomsfulla stereotyper som målas upp. Men mer om det senare.

Varför började du samla?? Vilka böcker samlar du på?
Jag har begränsat mig till de första hundra med röd rygg. Men alla samlare av Kitty-böcker är välkomna hit.
Har ni länktips så lämna gärna dem här.

16 kommentarer:

Anonym sa...

Bra pressentation.

Anonym sa...

Hej!

Verkligen roligt att du ville starta den här bloggen om Kitty! Jag återkommer gärna med ett och annat inlägg.
MVH/Jonny

Anna Eleonor sa...

Välkomna hit Jonny och Helena!
Jag läser fortafrande mina Kitty-böcker titt som tätt. Men det var ändå så länge sedan att jag inte redan från första sidan minns exakt hur lösningen blir.

Anonym sa...

Hej!
Vilka Kittyböcker saknar du?
Jag har några gamla böcker i en låda, ganska slitna förstås, men om du vill kan jag kolla!
Själv samlar jag bara Lotta och så Husmoderns köksalmanack, de från 1950 och äldre!

Anna Eleonor sa...

Det där lät intressant. Om boken Kitty och diamantstölden. När jag fick tag på den och läste den så tyckte jag att jag läst den förr, men att jag inte kände igen den alls. Då kan det nog vara så att jag lånat den i av en faster precis när jag började läsa Kitty-böcker, och att det då var en reviderad upplaga. Från vilken upplaga kan det vara reviderad version?? Nu har jag något att leta efter. :-)

Anonym sa...

Hej!
Jag har också några Kitty-böcker men ingen ambition att samla på dem, just för att det hela tider fortsätter att komma nya.

Däremot började min dotter samla på Mary och Lou-böckerna, som ju också är skrivna av syndikatet "Carolyn Keene".

Anna Eleonor sa...

Hej Maj!
Jag har läst några Mary Lou men jag fick liksom välja bort dem. Månadspengen räckte inte till alla böcker man ville ha. :-)

Men visst är det så att det inte har komit ut så jättemånga May Lou?

Anonym sa...

Hej! Jag är också en kitty-samlare, och jag har speciella kittyperioder då jag läser om alla böckerna och blir nästa besatt av att läsa allt om Kitty, så jag blev glad över att hitta din blogg.

Angående det där med reviderade upplagor så vill jag bara tacka för att jag äntligen fått det klart för mig. Jag har nämligen länge haft två olika versioner av Kitty och diamantstölden, då kapitlen har hetat helt olika och så vidare, och jag har aldrig förstått vad grejen var, men nu förstår jag. Så tack, tack. :)

(Min reviderade Kitty och diamantstölden är upplaga 10 från 1974)

Hm, är det förresten så stor skillnad på de andra originaltexterna och de reviderade texterna som det är i Diamantstölden?

Anna Eleonor sa...

Hej Maria och välkommen hit!

ja visst går det i vågor, ibland så läser jag inga Kitty alls. Andra perioder så surfar jag runt och letar information och läser mina böcker i sträck.

Apropå hur mycket böckerna skiljer sig i olika utgivningar, ja det är ju lite av vad vi kan jämföra om vi har olika upplagor.
:-)

Men jag tycker det är intressant att få veta mer om böckerna som kommit ut i Sverige framförallt.

Till alla som kikar in här, tipsa om någon titel så kan jag ta upp den!

Anonym sa...

Jag började läsa på kittyböcker när jag var 6-7 år gammal, och jag riktade in mig på alla med röda ryggar. Dock inte alla tryckningar, utan mest att ha en bok av varje. Och efter många om och men så lyckades jag faktiskt få min samling komplett, några år tog det ju förstås, men nu har jag haft den komplett i 2 år ungefär, det enda man behöver göra är att kila iväg till bokhandeln och införskaffa de nya när de kommer. och det känns skönt att veta att man bara kan gå till bokhyllan och plocka ut just den boken man känner för att läsa, om man känner för det. Ett tjugotal kopior har jag, som jag behåller endast ifall att.

Men det var trevligt att se det här forumet, det behövdes definitivt. :)

Anna Eleonor sa...

Johannah: Hej! Vad trevligt med en ny besökare. Vad roligt att du har samlingen komplett, bakåt. För framåt bygger det ju på hela tiden. Om jag förstod dig rätt så köper du alltså alla ny också?
Jag saknar en handfull fortfarande... Känns som att det är stiltje på samlarfronten just nu. :(

Anonym sa...

Ja, dom nya som kommer införskaffar jag också, även fast jag är lite besviken på de nya där de står i jag-form. Men jag känner att jag ändå vill hålla samlingen komplett, och köper därför dom också.
Men jag har kommit fram till det, att om man letar efter böcker på secondhand och liknande så är det bäst att leta på sommarhalvåret, antagligen så har de flesta inte lika mycket tid för böcker då, för det är lättare att hitta böckerna man letar efter, och till ett ok pris just då. Någon mer än jag som har lagt märke till det? :)

Anna Eleonor sa...

Om du vill skriva om nån av de nya böckerna nån gång så kan jag lägga in det som ett inlägg om du vill.
Har du nån blogg? Eller har du skrivit i Jonnys gästbok nån gång?? Hmmm

Anonym sa...

Jag hjälper hjälper gärna till att skriva om de nyare kittyböckerna om du vill ha några inlägg om sådana. Nej, jag har ingen blogg, och vad jag vet så har jag inte skrivit i Jonnys gästbok heller. Men om du vill att jag ska skriva nåt om de nya böckerna så är det bara att du kastar iväg ett mail till mig på: j0hannah_@hotmail.com

Anonym sa...

Hej!
Jag är också samlare av Kitty böcker. Jag samlar både på de med röd rygg och de i stort format. Har flera dubbletter om du är intresserad. Hälsningar Pernilla Mail: Cremella_@hotmail.com

Anna Eleonor sa...

Hej Pernilla. Vad skoj att du hittade hit. Jag sparar din mail.