söndag, juli 15, 2007

Utvandring och mångkultur

I Kittys värld är det fullt av utvandrare eller kanske rättare sagt invandrare. Hanna Gruen har norskt påbrå och i Kitty och dagboksmysteriet är en av figurerna svensk. I andra böcker är det ett syskonpar från Frankrike som är nyckelfigurer. På SCB kan man läsa statistik som visar hur många som flyttat från Sverige varje år sedan 1851. Då flyttade tydligen 1.102 personer ut ur landet. Toppen hittills var 1887 då 50.786 valde att bli invånare i ett annat land än Sverige.

Under 2000-talet har immigranterna varit 263.876 vilket ger ett snitt på runt 37.696 per år. Det finns svenskar spridda i världens olika hörn. I Japan, USA, Sydamerika, Australien med flera. I dag tappar man förmodligen inte sitt språk på samma sätt som de kanske gjorde på 1800-talet. Ett brev kunde vara på resa länge innan det kom hem. I dag har vi Internet som snabbt ger oss kontakt med andra genom att läsa och skriva. Telefonen är ju också en fantastisk uppfinning. Det krullar sig nästan i hjärnan när jag börjar tänka på att jag kan höra rösten av en person som befinner sig i Afrika eller Asien.

Kitty reser mycket i de senare böckerna och då får hon själv uppleva andra kulturer medans det i de tidigare böckerna gavs inslag av exoktiska influenser tack vare att USA är ett land fyllt av blandade kulturer.

För mer statistik sök på SCB.

Andra bloggar om: , ,

Inga kommentarer: