måndag, oktober 01, 2007

Ungdomsboken och flickboken

Kitty ses väl som en flickbok, det går inte att förneka. Fast att förneka flickboken som genre gick tydligen att göra. Med start på mitten av 60-talet och framåt.

Birgitta Theander har skrivit en avhandling om flickboken Älskad och förnekad : flickboken i Sverige 1945-65 (ISBN10: 9170610312, ISBN13: 9789170610318)Genom att ha läst över 1000 titlar har hon granskat innehållet i det som såldes som flikbokslitteratur.

Flickböckerna tog upp allt från kärlek till död. Unga kvinnor konfronteras med krig, rasism, alkoholproblem och oönskade graviditeter. Dessutom får man kall statistik på allt möjligt men även hur stor del av böckerna som tar upp att de unga flickorna drömmer om ett yrkesliv.

(Men självklart finns det roande bitar också. Vi minns väl Lotta och hennes tonårsliv?)

Det är en lästläst avhandling som suger tag i en. Så har du också tyckt att det har varit så avigt att dina favoritböcker som faktiskt tagit upp allvarliga problem har förkastats med orden att de inte är tillräckligt allvarliga så är det här nåt för dig att läsa. Eller är du bara nyfiken på vad de där omtalade flickböckerna innehåller för nåt?

Jag köpte boken när Birgitta Theander hade en liten föreläsning för oss som medlemmar i Sällskapet för Ester Ringnér-Lundgren söndagen den sista helgen i augusti i år. Men den finns att beställa på både adlibris och bokus.

I Allas nummer 39 var det en intervju med Theander. I samma nummer kan man även läsa om kvinnan bakom Lotta-sidan, en intervju med Pia Hagmar samt lite "flickboksplock".

Vad har du för tankar om flickboken, pojkboken och ungdomsboken?



Andra bloggar om: , , , , , ,

Inga kommentarer: