måndag, februari 18, 2008

Kitty Drew på wikipedia

Kitty Drew på wikipedia är en intressant väg att hitta information om vår deckartjej. Den engelskspråkiga är välfylld och det är väl som det bör. USA är ju Kittys hemland och där har de närmare till källan för korrekta fakta.

Är ni vana wikipediaanvändare? Jag är det inte och har på senare tid försökt bekanta mig med det virtuella uppslagsverket. Ibland har jag tänkt: oj hjälp vad lätt det är att felaktig fakta publiceras. Så man gör nog klokt i att dubbelkolla saker som står där i en del fall.

En fiffig sak med wikipedia är att varje artikel kan länka till artiklar om samma ämne i andra länders wikipedia. I Kittys fall kan man hamna på en fransk artikel som heter Alice Roy och verkar handla om just Nancy Drew. Klickar man på länken till den spanka versionen är det en artikel om filmen Nancy Drew. Synd. Jag hade gärna sett hur mycket fakta de hade skrapat ihop om karaktären och böckerna istället. Men så blir det när alla kan göra artiklar.

På wikipedia
Nancy Drew
Kitty Drew

Har du skrivit nåt på wikipedia? Använder du wikipedia som uppslagsverk? Jag har sett att min dagstidning använder wikipedia som källa. Jag vet inte om jag gillar det riktigt. Känns slött när en tidning använder en sådan källa.

Andra bloggar om: , , ,

2 kommentarer:

Bokidioten sa...

Det är svårt det där med Wikipedia. Jag är nog inne mest varje dag och kollar upp småsaker, men jag är alltid noga med inte ha övertro till det. Wikipedia är superbra för att skapa sig en första bild eller info på ett område där man har noll koll. En bibliotekarie jag känner har också berättat att en undersökning man har gjort har visat att när man lagt ut felaktig information där har det mycket snabbt rättats till av andra användare.

Och, som du vet, tycker jag att du ska skriva en rejäl artikel om Kitty där!

Anna Eleonor sa...

Det låter som att du har ett bra förhållningssätt till wikipedia. Jag ska försöka tänka som du. Häftigt med den där undersökningen som visar att felaktig information snabbt ändras.