lördag, november 22, 2008

Påminnelse till mig själv: att vara kvinna 2008

Här kommer en påminnelse till mig själv. Kvinnor ser olika ut. En del har smal midja och rund mage och runda höfter. En del är bulliga på överkroppen med super långa och smala ben. Alla är naturliga och snygga.

När jag började växa valde jag att se Agneta Fältskogs kropp som ett peppande exempel. I något program satt Alexander Bard, tror jag det var, och sa att han tyckte Agnetas mage var så snygg, Agnetabullen kallade han den. Alla som sett bilderna på Abba där de har de blanka och tajta kläderna ser att magen putar ut på kvinnorna. Det är så det ser ut på en del kvinnor. Utan att vara gravida.

Glöm inte det.

P.s. 24/11-08. jag vet inte om det framgick att mitt inlägg hänger ihop med ett inlägg hos UnderbaraClara som gav en massa kommenterar. Nu har hon sagt ifrån och bett om inga vidare spekulationer.

6 kommentarer:

Anonym sa...

håller med om att alla kvinnor ser olika ut och dagens skönhets ideal är sjuka, och blir tyvärr allt sjukare.

jag tycker man ska va naturlig och jag tycker ej ens att utseende ska va så viktigt som det är idag. tänk så mycket tid folk slösar på hur de ser ut. detta vad gäller smink, hår, kläder och bara alla tankar kring det. tankar att man ej duger som man är bland annat.

jag tycker det är fint att du tycker alla människor är vackra. det tycker inte jag. för mej blir någon med fint inre vacker, tillsammans med vad man kanske känner för dem och om de på något sätt berör mig. jag tycker inte varenda människa jag ser är vacker. men jag tycker alla ska vara som de är och inte vilja uppnå sjuka ideal som finns. alla är fina på sitt sätt.

och jag tror alla gillar olika saker.. vissa kanske gillar agnetabullar, vissa stora rumpor, vissa korta/långa osv.

sen är de synd man ska se ut som en barbi enligt idealen. men ärligt talat tror jag de flesta tycker om naturliga tjejer. jag hoppas det iaf.

/jessica

Anna Eleonor sa...

Klokt sagt! Självklart påverkar det inre i även mitt intryck av en människa. Det är precis det du skriver som jag försöker fånga. Jag tycker att varje människa ska ha rätt att gå och känna sig nöjd med sin kropp. En kropp som tar en dit en vill och låter en uppleva det man vill är en bra kropp.

Anna Eleonor sa...

P.S det som stör mig är att kvinnor inte får ha sina kroppar i fred. En tjej ska väl inte behöva få frågan om gravididtet när magen är fullt normal?

Jonny sa...

Skönhetsidealen har skiftat genom historien. På 1700-talet var idealet att vara kraftig och blek, vilket vittnade om att man var så fin att man slapp kroppsarbeta. Sjukt det också. I vår tid har man ju kommersialiserat kroppen och tjänar pengar på människors osäkerhet. Sjukt är bara förnamnet. Förmodligen drabbas kvinnor värst, men jag kan försäkra att det inte var roligt att växa upp som superspinkig när idealet var att en man skulle ha muskler. Idag bryr jag mig inte ett dugg.

Anna Eleonor sa...

Hej Jonny! Ja sannerligen har ideal förändrats genom tiderna. På bloggen Omstil så har jag sett ett par bilder som visar just det. Och så läste jag precis essän om skönhet i boken Tystnadens historia och andra essäer av Peter Englund. Skönt att du idag struntar i idealen och är nöjd med dig själv. Jag blir irriterad då och då över hur idealbilderna verkar ha borrat sig in i folks huvuden, säkert i mig med, och tar över ibland. Jag vet inte hur jag ska förklara det... Synd bara att "modet" inte är lika tolerant för kroppstyper som klädstilar.

Jonny sa...

Här kan man kanske göra en koppling till Kittyböckerna. Jag vill minnas att Bess får vara mullig och gilla god mat en bit in i serien. Sedan sker en förändring där hon stylas om, blir mindre mullig...och får mer uppmärksamhet från killarna. Det är så jag minns det. Men så läste jag en bok ganska långt fram i serien igår där Bess ännu är mullig och älskar mat, så jag kanske minns fel. Kitty tror jag blir väldigt smal på omslagen under en period. Ska kolla upp det.