måndag, december 01, 2008

Ett hjärta åt Kri av Ester Ringnér-Lundgren

Ett hjärta åt Kri av Ester Ringnér-Lundgren kom ut 1960 och handlar om Kri och hennes kamrater. Egentligen känns det som att boken mest handlar om kamraten Lena. Boken utspelar sig i tiderna kring jul och nyår och det är endast med en del få ord som texten känns daterad. Handlingen och problemlösningarna känns igen från den tid vi lever i nu.

Kri, Vimsi, Sonja och Lena ska komma på julklappsvaka och det innebär en hel lång natt av pysslande och samtalande. Lena är uppe ändra till fem och stupar sedan i säng. Ca fem timmar senare ringer telefonen och hennes bror säger åt henne att ta sig ner till stan som lovat. Eftermiddagen spenderar hon tillsammans med en konstnär som ska fira jul tillsammans med Lenas familj.

Här börjar det hända saker. Lena börjar intressera sig för konstnären som verkar vara intresserad av henne. Väl ute på landet där julen ska firas så dyker en bekant upp, Toffe. Han är förtjust i Lena och genom att berättarrösten låter mig som läsare få veta vad de flesta personerna i berättelsen tänker så blir jag inte avogt inställd till någon.

I denna bok får vi en skildring av julfirande, något som vi Lottaboksläsare kanske saknar ibland. I övrigt så åker de skidor i mängde och jag hoppas att det blir en kall och snöig vinter här nere i landet i år.

Ja det var en parentes. den andra delen av handlingen kretsar kring tjejernas arbete med att förverkliga en soaré som samlar in pengar som ska gå till Rädda barnen. tack vare goda kontakter och sprudlande energi lyckas de också att skapa en tillställning som blev välbesökt och drog in mycket pengar.

Hittar du denna bok rekommenderar jag dig att köpa den. Det är en positiv bok som visar hur handlingskraft är bättre än att sitta och oroa sig för saker man inte ens vet något om (kärleken tex.) Skildringen av julfirande och snötäckta gärden är också skäl goda nog.

Nu ska jag ta reda på vad skioptikonbilder är.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Inga kommentarer: