söndag, februari 15, 2009

Vilken författare har du flest böcker av i bokhyllan?

En bok om dagen utmanade mig häromdagen. Hon skrev bland annat så här:

Till exempel undrar jag om Anna Kittybloggar'n har tid att läsa annat än Kitty?

Annars var den stora frågan: Vilken författare har du flest böcker av i bokhyllan?

Jag börjar med att svara på frågan som utmaningen kom med.

Har jag tid att läsa annat? Hmm, jag tycker att jag inte förvaltar min tid tillräckligt bra. Men för att inte ställa ännu högre krav på mig själv har jag valt att acceptera att min lästid går åt till studier nu för tiden. Visst, då och då läser jag annat än studielitteratur men det är mer sällan än de flesta andra som bokbloggar. Min fritid delas ojämnt mellan tv (inte så fiffigt egentligen), handarbete och pyssel, föreningsarbete och bloggar. Bloggar? Ja jag bloggar då och då och läser en del.

När jag hamnar i läsperioder är det med bekantingar. Då kan jag gå till biblioteket och låna en bunt Agatha Christie eller Janet Evanovich serie om Stephanie Plum. De kan jag plöja igenom snabbare än en ny bok som kräver tanketid. Jag hoppas att jag får leva länge så en dag får jag tid att tankeläsa.

Den stora frågan var då av vilken författare jag har flest böcker i bokhyllan. Ja jag tror inte att man kan sätta fingret på min läsning av att titta på böckerna. Jag har en enda Agatha Christie. Korten på bordet. Men visst! Titta jag har hela tre stycken i serien om Stephanie Plum av Janet Evanovich. Sen har jag tre böcker av Kerstin Ekman. Egentligen är det fem titlar. I en bok finns Häxringarna och Springkällan, i den andra boken finns titlarna Änglahuset och En stad av ljus. Femte titeln är Herrarna i skogen. Av dessa titlar har jag läst Springkällan, de andra väntar och Herrarna i skogen kom hem då jag glömt avbeställa månadsboken. En författare till finns med tre titlar. J.R.R Tolkien. Bilbo, Sagan om de två tornen och Sagan om ringen. De två senare köpte jag på Myrorna trots att klasskamrat sagt att översättningen är dålig men jag har ännu inte läst dem.

Sen upptäcker jag att många av de böcker jag har är i par. Jag har alltså köpt eller fått böcker så att många författare finns representerade två och två. Resten är löshästar eller sambons bidrag till hyllorna och de räknar jag inte med här. Det skulle bli missvisande. :)

Nu vill jag veta hur det ser ut i bokhyllorna hos Gunnar på Deckarbloggen och hos Kattis. Hedgehog-Saras bokhylla är jag också nyfiken på. Nu ska jag sprida ordet.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Åh - var tvungen att gå upp och kolla... Flest böcker har jag nog av Dean R Koontz, hade en period när jag köpte alla jag kom över - har nog 15-20 st tror jag.

Håkan Nesser och Henning Mankell ligger tätt bakom :) Inget vidare originellt, eller hur? :)

Anna Eleonor sa...

Åh, det hade jag aldrig gissat på. Jag har läst en Koontz-bok. Det var väldigt mycket skumma saker i. Ormar som tog självmord och apor som rymde in i vår tid. Eller...minns jag fel. Ett äggformat rum?? Skum bok var det i allafall.

Mammzen sa...

Ooohh, Stephanie Plum är min stora idol! Håller just nu på med 'Lean Mean Thirteen' som jag inte vet vad den heter på svenska. Nu hoppas jag att Kattis skickar vidare utmaningen till mig så jag får inventera bokhyllan. :)

Anonym sa...

Hej
Ja du det var ingen lätt fråga.vi har ca ett par tusen böcker i hyllorna. Och en hel del i lådor dessutom.
Vad jag har mest av är dock inte svårt att tala om.Det är Agatha Christie som jag har 65 stycken av.
i-)

Maud/En bok om dagen sa...

När man pluggar så är det ju liksom de böckerna som gäller... Det går inte att komma ifrån!

För övrigt så har du definitivt en poäng i det där du skriver om att man inte riktigt har hela sanningen i bokhyllan. Somligt gömmer sig på biblioteket också... ;-)