måndag, mars 09, 2009

Sämst i klassen av Ester Ringnér-Lundgren

Sämst i klassen kom ut 1956 och är en av solisterna ur Ester Ringnér-Lundgrens bokskatt. Boken handlar om Ingela som vet att hon kommer att köra på ett par ämnen i skolan. Skolstress är något jag kan känna igen själv så jag fattar tycke för Ingela som verkar kämpa hårt.

Ingela har en stor familj som förutom mamma och pappa består av tvillingbröderna Krister och Magnus samt Lars och Barbro. Boken börjar med att stora skramlet strejkar. En väckarklocka som verkar minst sagt lynnig och gammal. (Låter det bekant?) Pappa Per bygger senare ihop klockan med en radio! Hur lyxigt är inte det?

I boken får vi sedan följa Ingela genom skolan, kamratbekymmer och möta charmiga gossar. Det är två saker som jag minns allra bäst efter att ha läst den och det är dels när Ingela har åkt ut till kolonilotten och dels skolkökslektionen.

Ingela cyklar ut till en kolonilott som hon och hennes kamrat sköter. När hon sedan ska åka ser hon en skummis som står och stirrar rakt på den lilla stugan. Ingela vågar inte ge sig ut och väljer att trycka i stugan tills räddningen kommer. Räddaren i nöden påpekar sedan att det är ju en fågelskrämma som du ser. Skräcken byts ut mot humor. Skolkökslektionen är en kamp för Ingela som verkligen vill lyckas. Allt verkar gå finnemang ända tills hon häller ut korvspadet!

Jag har också klantat mig i skolköket. Jag lyckades bränna vid morötter två gånger... Ingela och jag är olyckskamrater. ;)

Har du läst denna eller någon annan bok som du kan känna igen dig i?

Skolan på den tiden: Ingela går i klass 4 5. Krister och Magnus går i tredje ring. Lars i klass L(1) och Barbro i tredje klassen i folkskolan. /Det som står i parentes står egentligen i upphöjt-läge, men jag vet inte om man kan göra det på blogger./ Någon som kan reda ut vad alla dessa siffror innebär?

Edit 18 maj. Jag ändrade fyr femman.

Andra bloggar om: , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

På "den gamla goda tiden" fanns det flickskola och realskola och gymnasim. Om flickskolan var femårig som i Ingelas fall och hon gick fjärde året av fem sa man att man gick i "fyr femman". Skrevs med stor siffra och en mindre upphöjd.
L (1) innebar att man gick första året på latinlinjen i gymnasiet.
Folkskolan var på 50-talet sjuårig. Barbro gick alltså tredje året i skolan.

Anna Eleonor sa...

Tack! Så han som gick i tredje ring gick gymnasiet? L (3)?