fredag, maj 01, 2009

Säsongens mat i maj

Maj (aktavara.org)
Apelsin, citron, fikon, grapefrukt, rabarber

Dill, gräslök, röd lök, morötter, palsternacka, paprika, persilja, potatis, rödbeta, tomat


Har du tur kanske du kan skörda egen rabarber. Det är en växt som producerar mycket ätbart om den trivs och det gör den ofta. Se till att plocka när stjälkarna är små för att få dem så spröda och goda som möjligt. Du kan prova att bleka dem. Då sätter du en rejäl hink över när du ser att det börjar svälla i jordytan. Sedan drivs de upp ännu lite snabbare än de utan hink och de blir röda och fina. Paj, kräm och saft av rabarber.....mmmm.

Gräslök och persilja har jag haft i en kraftig låda på balkongen och det fungerar bra. Annars är det mest rotfrukter man hittar i förråden av svenska grönsaker. Tomatsäsongen börjar denna månad och har du lust och möjlighet tipsar jag om att köpa ekologiska. Det kan man väl unna sig efter alla månader utan färska tomater? På naturskyddsföreningen kan man läsa mer om tomater och deras miljöpåverkan.

Beroende på var du bor kanske nässlorna fortfarande går att plocka. Jag fick höra av en kvinna att man kan plocka topparna hela sommaren och göra soppa av. Vad växer hemma hos dig?

(detta är ett tidsinställt inlägg)

4 kommentarer:

ia sa...

Vi skördade rabarber igår!
Så underbart gott med egenodlade frukter & grönsaker!
Här skall göras rabarberpajer i massor!
kram
ia

malin sa...

Hej! Vad mycket roliga saker du skriver om! Jag älskade Kitty när jag var liten (även om jag ett tag vägrade läsa Kitty, då jag fått för mig att det var hästböcker...), och jag älskar flickböcker av Ester Rignér-Lundgren! Och så hittade jag en massa annat kul också - hit kommer jag tillbaka!

Gunnar sa...

Hej
Har du läst boken Karlstad zoologiska? Jag missade intervjun men boken är bra.
Vi skall skörda årets första rabarber idag.
Trevlig helg!
i-)

Anna Eleonor sa...

Härligt med färska rabarber! Hanna arbetar på morgonpasset i P3.