tisdag, juli 05, 2016

Boknummer 6: Kitty och den hemliga grottan

Kitty och den hemliga grottan (The Secret of Red Gate Farm). Detta är den åttonde upplagan och trycktes 1968. Den är från 1931.

Den här boken börjar direkt i en händelse. Bess, George och Kitty är i en grannstad och handlar och nu har de bråttom att hinna till tågstationen. Bess tycker det är lite förargligt att hon inte hunnit köpa parfym så på genvägen till stationen springer de in på en affär som lockar med härliga dofter. Parfymen Bess önskar vill inte expediten sälja och detta får de tre tjejerna att sukta ännu mer. De slår ihop sina pengar och betalar hela 3 dollar för flaskan. När de närmar sig River Heights ramlar en hattask ner i golvet och parfymflaskan som lagts däri går sönder. En annan resenär svimmar och Kitty ska gå för att hämta vatten. Vid vattenbehållaren blir hon tilltalad av en man, såklart ser han mystisk ut, men mannen avbryter sig och mumlar något om parfymen.

Den avsvimmade resenären är en tjej som ska söka jobb i River Heigts så hon får skjuts av Kitty. Det visar sig att hon tagit fel på stad och att hon egentligen skulle till Riverside Heights. Tjejen heter Millie och efter att hon utan lycka sökt jobb på ett skumt kontor - där Kitty anar ugglor i mossen och lyckas skriva av en rad med siffror  - bestämmer hon sig för att söka runt i staden på egen hand.

Till slut reser hon tillbaka till Red Gate Farm tillsammans med Kitty, Bess och George. Väl där lär sig tjejerna att arbeta på gård och de följer med intresse den mystiska sekt som håller till vid en grotta som ligger på mark tillhörande gården. Kitty misstänker något men låter inte oss läsare veta exakt vad hon misstänker. Fast vi läsare misstänker nog också att det handlar om falskmyntare.

Efter den sedvanliga inledningen där de tre tjejerna presenteras är det här en av de böcker med ett långsamt och i princip ofarligt mysterium.

Inga kommentarer: