onsdag, december 19, 2007

Original vs. reviderad upplaga

Snart är det jul! Den här hösten har rasat fram genom studier och föreningsliv så det är knappt jag själv hunnit med. Jag grubblar ibland på om jag kommer att fatta att det är julafton när den dagen gryr.

I år behöver jag inte slita med en tenta över helgerna men däremot kan jag läsa ungdomsböcker för studiernas räkning. Som tillägg till de böckerna ska jag läsa Kitty och hemligheten på ranchen. I två olika upplagor. Detta tack vare jättebra information från Jonni som har hemsidan om ungdomsböcker där man dessutom kan hitta väldigt mycket om Kitty.

När jag läst i genom hans förklaringar om vilka titlar som har kommit i sådan reviderad verison att berättelsen är helt annorlunda så hittade jag faktiskt en dubblet i hyllan jag hade tänkt sälja. Men det blir inge av med det nu inte. Utan nu ska jag läsa dem båda och jämföra. Och redan i första kapitlet så ser jag stora skillnader. Jag återkommer när jag läst klart och landat efter semester och ledigheter.

God jul önskar jag alla som tittar in här! Och gott nytt år!!

2 kommentarer:

Bokidioten sa...

Anna! Jag utmanar dig! Och god jul!

Anonym sa...

Hej!
Jag kan ju sammanfatta den information jag har här på bloggen.

Som bekant så reviderades de 34 första Kittyböckerna i USA åren 1959-1975. Vissa stereotyper togs bort, historierna kortades, tempot blev högre och karaktärerna justerades. Ibland kan jag tycka att de reviderade berättelserna flyter på bättre och är mer spännande. Å andra sidan är originalen mer detaljerade och välskrivna. För Sveriges del hann som väl var de 34 första böckerna ges ut i översättningar som utgick från originalversionerna. Men jag har funnit att 14 av dessa böcker senare gavs ut reviderade och alltså finns i två svenska versioner.

På amerikanska hemsidor om Kitty anges att 8 av de reviderade historierna är så annorlunda att man kan tala om två helt olika historier, nämligen bok nr 2, 4, 5, 11, 12, 14, 17, 18. Av dessa förefaller nr 4, 5, 11, 12 och 14 ha kommit även reviderade i Sverige, medan nr 2, 17 och 18 verkar ha lämnats i fred. Titlarna på de Kittyböcker som i Sverige således finns att tillgå med två helt olika historier är:

#4: Kitty och diamantstölden. Rev. övers. tr fr. 1970-talet.

#5: Kitty och hemligheten på ranchen. Rev. övers. senast fr. 13u.

#11: Kitty och tvillingmysteriet. Rev. övers. senast fr. 11u.

#12: Kitty och ekens hemlighet. Rev. övers. senast fr. 9u.

#14 (#13 i Sverige): Kitty och de försvunna bevisen. Rev. övers. senast fr. 10u.

De andra reviderade svenska böckerna uppvisar ibland ganska stora skillnader, men det är i grunden ändå samma historia. De är bok nr 1, 3, 6, 7, 8, 9, 10, 13 (14 i Sverige), 21.

MVH/Jonny