söndag, december 30, 2007

Bok nummer 5: Kitty och hemligheten på ranchen

Kitty och hemligheten på ranchen(The secret at Shadow Ranch)
Detta är den åttonde upplagan, tryckt 1968, av den här titeln och är ursprungligen utgiven på engelska i USA 1931. Översättningen är gjord av Anders Linder och omslaget av Richard Lüsch.

Första kapitlet börjar med ett replikskifte där Kitty bes följa med till Shadow Ranch. "Kitty Drew, som likt en belåten kattunge hade krupit ihop på soffan i vardagsrummet, log åt sina vänner Elizabeth Marvins och George Faynes ivriga böner" Redan här kan vi tänka över det faktum att Bess heter Elizabeth.

Bess och George är kusiner och de är bjudna till ranchen som numera ägs av deras morbror Richard Rawley från Chicago. Ranchen ligger i Arizona. Morbrodern kallas Dick och mostern heter Nell. Vi får även veta att Bess och George är systerdöttrar till moster Nell. Morbror Dicks systerdotter, från Baltimore, Alice Regor ska också komma till ranchen.

George har rakt, brunt polkahår. (I SAOB POLKA-HÅR(2). [jfr d. polkahår, t. Polkahaar] under 1800-talets mitt o. senare hälft av herrar använd frisyr med håret långt o. ned­hängande på halsen (med svag, vanl. inåtgående lockning); numera bl. om liknande frisyr på kvinna l. barn; pagehår.) George nämner själv sin trubbnäsa och att hon tillskrivs egenskaper som att "sakna ansvar" och att vara "väldigt pojkaktig" s.7. I samma andetag påpekas också att George trivs med sitt namn och är trött på att förklara att det inte är en förkortning av Georgia. (På sidan 28 säger George att hon fick namnet efter sin farfar eftersom familjen hade gett upp hoppet om att få en pojke i familjen.)

" — Jag tycker om mitt namn, erkände George, men jag blir trött på att förklara för folk, att det inte är en förkortning av Georgina. Bess har inte hälften så mycket bekymmer som jag. Medan George talade, tittade hon upp på sin kusin, som om hon försökte upptäcka hemligheten med hennes värdighet och sinneslugn. Elizabeth var känd för att alltid göra det konventionellt riktiga vid varje tillfälle. Fast hon saknade sin kusins käckhet och energi, såg hon bättre ut och var klädd med mer omsorg och smak."

En annan rolig grej är att det står om Kitty att "ty fast hon inte kan kallas vacker, var hennes ansikte mera intressant än hennes väninnors" s.8.

Resten av historien handlar om att:
Alice Regors pappa har lämnat sin familj för ca åtta år sedan när Alice var sju år.
En mystisk kvinna med en liten flicka i ett hus i närheten av ranchen.
Kitty, Bess och George ständigt rider vilse i bergen.
Ross Rogers fascinerar Kitty och hon grubblar på vem han egentligen är.
De får vara med om lite äkta rancharbete och driva ihop boskap.
Närmaste stad heter Mougarstown och där har Ross Rogers en affär och flickorna far dit in några gånger.

Det är alltså en smula rörigt i handlingen och de verkar mestadels vara på en massa utflykter. Det är inget specifikt mysterium och jag kan egentligen inte ens se vad det är för hemlighet på ranchen? Och så retar jag mig på att de inte fick karta och kompass innan de gav sig ut på sina ridturer.

I den här boken finns även tydliga hänvisningar om att boken ingår i en serie. I början av boken beskrivs lite av Kitty och diamantmysteriet och i slutet av boken får vi veta att Kitty kommer att ramla in i ett mysterium som blir känt som "Hemligheten på Red Gate Farm" s 188. Den boken heter på svenska Kitty och den hemliga grottan.

Vad tycker du om den här boken?

Redigerat 18 juli 2008. Ett citat till.

Andra bloggar om: , , , , ,

Inga kommentarer: