söndag, april 20, 2008

Bok nummer 79: Kitty och balettmysteriet

Kitty och balettmysteriet (Nancy Drew files 9 - False Moves) Den här boken kom ut 1987 i USA och trycktes i Sverige 1990. Omslaget är gjort av Gabriel och är uppbyggt i tre djupled. Närmast mig som betraktare ser vi en tjej, förmodligen Kitty, med vind i sitt rödblonda hår trots att det är inomhus, röd polotröja och läderkjol med brett bälte. Hon står framför en ljusgul kuliss. Nästa djupled visar en vältränad kille i mjuka byxor och enorma benvärmare upp till knäna. En handduk hänger över axlarna. Denna kille står framför en grårosa kuliss. Längst bak ser man en svartklädd och maskerad person med en kniv i handen. Personen står hukande vid ett draperi. Ordet Kitty på framsidan är i cerise metalic. (Titta även på Jonnys websida.)

"Den svartklädda gestalten kastade sig in i varuhissen. Men innan dörren hann slå igen var också Kitty framme. Hon slog upp dörren på vid gavel och satte ner ena foten - rakt i tomma intet! Där fanns ingen hiss! Bara en avgrund på tio meter...

Mitt under pågående föreställning och inför TV-kamerorna stjäls den ovärderliga Raja-diamanten från den berömda dansösen Katyas dräkt. Kitty blir ombedd att lösa mysteriet - men hon hade inte räknat med att hamna i en så farlig situation!"

I den här boken har Kitty och Ned gjort slut. Ned dejtar Belinda som är med i baletten och blir en av de misstänkta och Kitty dejtar Brad. Samtidigt som mysteriet fortlöper får man även följa Kittys tankar på Ned, som hon helt uppenbart inte har släppt helt utan fortfarande tycker mycket om. Själva mysteriet är lite av en pusseldeckare. Det finns ledtrådar man kan hitta själv och det är inte för klurigt utan fungerar för en ung tonåring. Kitty får maskinskrivna hotelselappar i sin handväska och snappar upp ledtrådar i samtal med andra balettdansöser.

Detta är en av de senaste böckerna (av de hundra) och i den kategorin en favorit.


Andra bloggar om: , ,

Inga kommentarer: