söndag, juli 06, 2008

Intertextualitet eller hur Bridget Jones möter mr. Darcy

Mr. Darcy är en av litteraturens mest eftertraktade karlar. Eller? Först möter vi honom i Stolthet och fördom av Jane Austen. Där är det Lizzy som uppfattar mr. Darcy som en stolt människa som inte alls är ödmjuk och att han dessutom är långsint och inte förlåter andras brister gör att de inte blir de allra bästa av vänner. I början av boken är dessa två på samma bal och då är mr. Darcy den enda av männen som vägrar att dansa med någon annan än de damer i samma sällskap som han själv. Senare i boken så friar mr. Darcy till Lizzy som tackar nej. Allt detta är en del av en invecklad historia och det är absolut läsvärd bok. (Skynda skynda!) I sin kamp att rätta till misstag och förbättra sin position hos Lizzy så lägger mr. Darcy ut stora summor av pengar.

Sen kom BBC:s underbara filmatisering av Stolthet och fördom. Den gick som en tv-serie i 6 delar och finns på dvd om ni vill se den. Där spelades mr. Darcy av Colin Firth. Hela serien är så bra! I stort följer den boken väldigt nära men självklart att manusförfattarna lagt till en del scener som de tycker förstärker intrycket man får från boken. I den här serien kan man verkligen studera hur mycket av skådespeleriet som kan ske i ögonen. Ooooo.

Jepp, en av scenerna är att mr. Darcy dyker i en damm/liten sjö och badar en sväng. Denna scen nämns otaliga gånger i Bridget Jones: The Edge Of Reason. I Bridget Jones Diary finns det en mr. Darcy som i början av boken presenteras som följer:


The rich, divorced-by-cruel-wife Mark - quite tall - was standing
with his back to the room, sqrutinizing the contents of the Alconburys'
bookshelves:mainly leather-bound series of books about the Third reich, wich
Geoffrey sends off from Reader's Digest. It struck med as pretty rediculous to
be called Mr Darcy and to stand on your own looking snooty at a party. It's like
being called Heathcliff and insisting on spending the entire evening in the
garden, shouting 'Cathy' and banging your head against a tree.

Heathcliff är en av huvudpersonerna i Svindlande höjder. Ett hemskt drama där Heathcliff blir kär och galen i Cathy. Läsvärd bok om man står ut med 100% dysterhet.

Tillbaka till Bridget Jones Diary så är hennes mor på äventyr med en svindlande portugis. Mr. Darcy reser till Portugal för att leta rätt på portugisen och Bridgets mamma. Vi som läsare får förstå att mr. Darcy förmodligen lagt ut stora summor pengar för att reda ut trubblet.

I filmen/filmerna om B.J ser vi Colin Firth i rollen som mr. Darcy...

I boken B.J : The Edge Of Reason möter vi såklart mr. Darcy igen och dessutom får B.J åka till Italien för att intervjua Colin Firth.

Böckerna om B.J är läsningen som ger goda skratt. Och en del lust att kicka B.J och hennes vänner i baken. Eller är det oss själva vi ska kicka i baken??

knuff.se/böcker
Andra bloggare om Bridget Jones dagbok: här

Andra bloggar om: , , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej
Det var längesen jag läst Pride and Prejudice men jag minns att jag tyckte boken var bra.Jag har inte sett dramatiseringen.
:-)

Anonym sa...

Älskar Jane Austen! har studerat henne och hennes böcker hur mycket som helst!

mvh Little Peaché

Anna Eleonor sa...

Ja gör det Gunnar. O sen Bridget Jones-böckerna. :)

Little Peaché: o har du? Vad har du kommit fram till?