lördag, augusti 09, 2008

Morden i Midsomer: Morden i Badgers Drift


Morden i Badgers Drift är en deckare av Caroline Graham. Har du sett tv-serien så är du bekant med huvudpersonerna men om du missat denna härliga tv-serie så är det kommissarie Barnaby som tillsammans med assistent Troy löser mordfall på löpande band i grevskapet Midsomer.

Barnaby har en fru som han älskar och uppenbart är att de har ett bra hemliv också. Deras gemensamma dotter Cully sätter myror i huvudet på dem genom att komma hem från collage med pandasminkning ena gången och tuppkam nästa. Detta skiljer sig från filmatiseringen där Cully är en ung människa utan rebelliska takter.

Barnabys fru är urusel på matlagning, så dålig att hon slutar på sin matlagningskurs för att inte knäcka kursledaren. Detta ser vi ju prov på i allafall de tidigare avsnitten i tv-serien. Barnaby själv är känd för sina vackra perenner och att han är intresserad av växter är något som märks genom små kommentarer om att den och den växten är så fyllig och lummig, den storblommiga klematisen, och den magra humlen osv. Jag antar att det är därför man får bilden av ett ständigt grönskande grevskap när man ser serien.

Troy är en rikigt knepig figur i denna bok. Han är den person som är värre i boken än på tv alla gånger. Visst känner man igen vissa drag som att han tycker att allt som är det minsta utanför en snäv norm är ytterst knepigt och han tänker alla möjliga lustiga saker. Precis i början av boken verkar det som att han har en fru men i resten av boken nämns aldrig något om en fru Troy. Däremot får vi veta att han gärna hade firat rejält efter en lyckad grej och att en av de andra polisernas trosor hur lätt som helst hade hamnat i hans handskfack i bilen.

Mysteriet då? Ja det är en typ av pusseldeckare i stil med Agatha Christie. Det är en mängd tider som ska klaffa och personerna visar sig dölja på en massa hemligheter. Begravningsentreprenören och hans mor är en av kuggarna i byns maskineri. Dessa två visar sig hålla på med utpressning och de har ett litet knepigt förhållande. Ett annat annorlunda förhållande är det mellan syster och bror. I både boken och filmatiseringen syftas det på en pjäs av John Ford (1586-1640?) Så synd att hon är sköka.

På bokus: Morden i Badgers Drift
På adlibris: Morden i Badgers Drift

Andra bloggar om: , , ,

Inga kommentarer: