torsdag, januari 08, 2009

Bok nummer 34: Kitty och fönstermysteriet

Kitty och fönstermysteriet (The Hidden Window Mystery)

Detta är en bok som kom ut 1956 i USA och min femte upplaga är från 1969.

Boken börjar med att brevbärare Ritter dunsar ner på familjen Drews trappa. Han blev överrumplad av aprilstormen och tappade fotfästet. Kitty samlar ihop alla brev medan brevbäraren får piggna till med en kopp te. Innan han går passar han på att visa en tidning för Kitty. Tidningen innehåller en efterlysning av ett medeltida glasmålat fönster som på 1850-talet försvann från England.

Detta blir något för Kitty och hon bestämmer sig för att tillsammans med Bess och George åka till sin kusin Susan i Virginia där hon vet att många engelsmän har slagit ner sina bopålar. Väl där får hon flera mystiska saker att grubbla över men främst riktas hennes ansträngningar in sig på ett "spöke" på Ivy Hall där en god vän och skådespelerska bor och så jakten på påfågelsfönstret.

Denna bok innehåller en del lärdomar om glaskonst och Amerikas historia men även klassiska lönndörrar och lönngångar. Ned, Bert (Burt) och David gör ett kort gästspel och Kittys hund Togo är med precis i inledningen av boken. Dessutom nämns Kittys mormor, mrs Austin.

Jag gillar bland andra detta citat från George:

- Tror du inte Bess och jag kan klara av den skurken själv, sa George och gjorde Karl-Alfred-gester med armarna för att visa muskelstyrka.

Här kommer ett citat som visar att den räddhågade Bess kan rycka upp sig. (Det gör hon ju i varenda bok faktiskt)

Bess insåg, fastän hon var chockad, att om Kitty och George var i fara, så måste hon försöka hjälpa dem genast. Polisen kunde man inte vänta på!
Bess blev kavat igen. Hon reste sig och sade med fast röst:
- Kom Anette - vi går upp på vinden igen och räddar dom!

Andra inlägg:
Påfågelsfönster
Böckerna 31-40

Andra bloggar om: , , ,

Inga kommentarer: