fredag, januari 30, 2009

Bok nummer 53: Kitty och skräckfåglarna

Kitty och skräckfåglarna (The Strange Message in the Parchment)

Kitty och skräckfåglarna handlar om hur Kitty hjälper sin kompis Junies pappa med ett mysterium som är kopplat till en tavla målad på ett pergament. Därför åker således Kitty med till gården och får på köpet lära sig lite om hur det går till hela vägen från lammning till beredning av skinn.

Baksidestexten:
- Jag är säker på att mr Rocco är hemma, sa Kitty och tryckte ännu en gång på ringklockan.
Kitty och Junie väntade ytterligare en stund, men inget hände.
- Vi måste få tag på den mystiske Rocco, sa Kitty och började klättra över det höga staketet.
I nästa ögonblick kom en flock stora, svarta fåglar farande genom luften, beredda att anfalla...

Min minnesbild av boken är att jag tyckte den var spännande när jag läste den första gången och det beror förmodligen på att mysteriet kretsar kring tavlan och ett barn. Bokens titel är missvisande på det sättet att fåglarna bara dyker upp en gång i berättelsen händelser och sedan i slutet.

Detta är en tryckning från 1991 och på försättsbladet står det att boken tidigare har blivit utgiven i fyra upplagor med ett annat omslag. I USA kom boken ut första gången 1977.

Andra inlägg: Böckerna 51-60

Andra bloggar om: , ,

2 kommentarer:

Jonny sa...

Ja, så många skräckfåglar förekommer ju inte. Men jag vill också minnas att den ändå var helt ok. Omslaget från din upplaga har jag aldrig sett, även om jag har vetat att det skall finnas.

Har för övrigt försökt lägga märke till hur Nancy Drew Files(NDF)-böckerna skiljer sig från dem i originalserien och dess fortsättning. I Sverige markerade man ju ingen skillnad mellan bokserierna som i USA var två separata. Den första NDF-boken i Sverige var bok 72 i serien med röda Ryggar, Kitty och utpressaren. Det jag märkt är att det kan vara lite tuffare historier, även med dödsfall. Men det som stör mig lite är Kittys (och Georges och Bess) förhållningssätt till sina pojkvänner. Här lockas Kitty hela tiden av andra pojkar, vilka hon till och med kysser ibland, ibland följt av dåligt samvete eftersom Ned alltid dyker upp ändå. Men kärleken till Ned utmanas ofta i de här böckerna. I originalserien och dess efterföljare är det mer självklart att Kitty håller ihop med Ned.

Anna Eleonor sa...

Aha. Jag kanske skulle lägga in en bild?

Ja att det är mord med i de senare böckerna är rätt stor skillnad och det känns som att just Kitty och utpressaren är väldigt stark eftersom det är på en skola allt händer. Relationen mellan tjejernas och deras pojkvänner är inget jag stört mig på. Men visst har jag också sett att det är en ny attityd.