torsdag, april 09, 2009

Gula ärtor kan bli mer än soppa

Ärtsoppa är grejer det. Billigt, mättande, gott, värmande och det verkar vara ett bra miljöval också.

Köp en kartong och koka en soppa. På kartongen som hittade hem till oss står det, förutom i eco, att det är svenskodlade ekologiska ärtor. Toppen! Dessutom finns det några recepttips jag aldrig stött på förut när det gäller denna vanliga hederliga matråvara.

Förutom ärtsoppa kan man efter blötläggningen fräsa dem i smör med lök och curry, hälla på buljong och sjud någon timme - bra bas till indisk gryta. Dessutom ska de fungera i sallad istället för bulgur eller pasta. Dessa tips känns inspirerande och kanske kan gula ärtor vara ett komplement till kikärtor och sojabönor?

Ärtornas näringsvärde per 100 gram:
Energi 1250kJ/290 kcal
Protein 22 gram
Kolhydrat 46 gram
- varav sockerarter 3 gram
Fett 2 gram
- varav mättat fett <0,5 gram
Kostfiber 13 gram
Natrium 0,003 gram
- motsvarar koksalt 0,008 gram


Har du några smaskiga recept med gula ärtor?



Andra bloggar jag läser med fokus på mat och ekologi: Sikta sunt (Pysseltanten) och Ekoblogg

1 kommentar:

Mikaela H B sa...

jag tycker ärtor passar ruskigt bra med currykyckling :D