tisdag, maj 22, 2007

Uppdaterade inlägg

Några inlägg har blivit uppdaterade. Tex. inlägget om böcker man "ska" ha läst. Där var det ett faktafel som hade hängt med från Expressens lista. Usch, jag skäms.
Så är det även lite länkar som är nya i inläggen om Kitty och minkmysteriet. Nu finns det flera länkar som berör just den boken.

Ett, själva inlägget om boken . Två, inlägget om pälskläder . Tre, efterlysningen som ledde fram till Fyra, inlägget om isprinsessan Kitty .

Konståkning

För en tid sedan så la jag ut en efterlysning om vilken bok Kitty kunde åka konståkning. Jag fick nyligen ett mail som berättade att det var i Kitty och minkmysteriet. Jag hade ju själv lyckats klura ut att det var i någon av de tidigare men i den vevan hade jag läst så många i en stöt så det blev trassligt i skallen.

Ja Kitty kan åka konståkning. Tillräckligt bra för att ställa upp i en tävling. Från början så var det inte tänkt att hon skulle tävla för så bra tyckte inte Kitty själv att hon var. Däremot så hade en anna kvinna anmält sig under namnet Kitty Drew. När den kvinnan fick höra att den äkta Kitty fanns i publiken så ville konståkerskan inte vara kvar längre. Läs mer här Kitty och minkmysteriet.


Kitty och hennes nyfunna vän Chuck ställer upp i det försvunna parets plats. Det är en wienervals som paret framför trots att Kitty känner stor nervositet. Men hon gör det för att kunna locka fram skurkarna.

"Advokaten blev alldeles perplex.
Han trodde knappt sina ögon, när Chuck, hans klient, åkte ut på isen, en riktig skridskoprins i svarta trikåer och vit sidenskjorta, öppen i halsen. Orkestern hade spelat upp en wienervals. Chucks valspartner var en blond flicka i vitt siden med en kort-kort kjol. Den söta isprinsessan föreföll honom välbekant på något vis.
Nej men, det var ju hans egen Kitty!
Ungdomarna dansade sin skridskovals perfekt tillsammans. Ibland gled de bort från varandra i eleganta ytterskär, ibland dansade Kitty några nätta steg på tåspetsarna, medan Chuck utförde hisnande svåra hopp och virvlande piruetter i takt med musiken. .../.../... Så kom han åkande mot henne - det var de sista takterna av valsen - tog tag om hennes handleder för en våldsam
piruett och snurrade henne runt, runt i en Grand Final, som helt tog andan ur henne, och så - vid den sista tonen - tvärstannade han både sin egen och Kittys virvlande rörelse." s 107

I samma bok får hon dessutom lära sig att åka utförsåkning på skidor. Skidor som hon åker flera gånger i senare böcker. Det kommer mera....

fredag, maj 18, 2007

Titlarna 61-70

Böckerna nummer 61-70 i ordningen av de med röda ryggar.
Titel, boknummer, upplaga, tryckort, år, pris

Kitty och fallet i Venedig 2277-2278
Kitty och filmmysteriet 2303-2304, Falun, 1983, (pris oläsligt)
Kitty och den indiska ringen , 2328, 2 upplaga, Falun, 1987, ca 26:50
Kitty och flyktingmysteriet 2348
Kitty och den svarta gamen , 2364, 3 upplaga, Falun, 1990, ca 33:-
Kitty och det gamla porträttet 2381
Kitty vid Andarnas berg 2395
Kitty och tjuvgömman 2410
Kitty och videomysteriet, 2422, 2 upplaga, Falun, 1987, ca 26:50
Kitty och den mystiska katten 2435

Bok nummer 65: Kitty och den svarta gamen

Kitty och den svarta gamen (The sinister omen)

Den här boken kom ut 1982 i USA enligt dateringen på försättsbladet. Upplagan jag har är tryckt 1990 och ordet KITTY är silverblänkande medans resten av titeln är i en brandgul färg. Bilden på framsidan är dominerad av en stor båt som Kitty spanar mot genom en kikare. Hennes hår är halvlångt och relativt rakt men klassiskt Titianrött.

Baksidestexten: Kitty och hennes vänner har fått lov att låna en villa i Florida under semestern. Nu ska de lata sig och ha det skönt, tänker de. Men redan på vägen till flygplatsen blir Kitty skuggad och väl uppe i luften fortsätter bekymren.
När sedan Kittys pappa försvinner spårlöst förstår alla att så många lata dagar kommer de inte att få under sin semester.


Vi kastas genast in handlingen genom att få läsa om att Kitty ramlar ner på golvet från sin sovplats och uppenbart drömmer en mardröm. När hon vaknat så berättar hon om en skräckinjagande svart gam. Bess och George peppar sin kompis och säger att det var bara en dröm, inget att oroa sig över.
De tre flickorna ska flyga ner till Florida där Carson redan befinner sig för att hjälpa en gammal bekant med ett stämningsmål. På väg ner i amfibeplanet som Kitty flyger så tvingas de att nödlanda och vi presenteras väldigt grundligt för en biperson som sedan inte dyker upp något mer. Och så visar det sig att en svart gam är inblandad...

I den här boken kan man imponeras över att Kitty kan flyga ett plan och förvånas över att det verkar som att hon inte är så himla bra på spanska.

Den här boken är en av mina favoriter eftersom en gammal dam är med i berättelsen. Damen har haft inbrott i sitt hus och behöver hjälp av en privatdetektiv. Att de dessutom är avlägsna släktingar är bara pricken över i. Den gamla kvinna har ett underbart ordstäv hon lever efter. "Jag sitter aldrig om jag kan stå och jag står inte om jag kan gå och tills för några år sedan så gick jag aldrig om jag kunde springa." s.88 Hon berättar dessutom att det är anledningen till att hon överlevt sina kamrater som slösade bort tid på att sitta ner i tid och otid och äta bakelser och dricka te. En annan anledning till att jag gillar boken är att den är spännade på ett klassiskt vis. Det börjar med två parallella fall som sedan trappas upp och de knyts ihop mot slutet. De spanar och stöter på fantastiska ledtrådar. Läs! Eller ge bort til en som är i läsartagen. :)

Har du läst den? Har du den i din samling?


Andra bloggar om: , , , ,

torsdag, maj 17, 2007

På jakt efter Kitty Drew 2

Den här gången handlar det inte om boken av Tormod Haugen utan om att det faktiskt finns frisläppta Kittyböcker som du kan jaga rätt på. Jag gjorde en sökning nyss och hittade hela 12 titlar på svenska. På Bookcrossing kan man hitta massa andra böcker också, klicka på Go Hunting bara. Och själv släppa böcker fria.
Du kanske redan har gjort det?? Eller har du hittat nån bookcrossingbok i det fria?? Jag är nyfiken som få så berätta gärna. Jag har släppt ut en bok, men inte fått nån rapport på sidan om vem som tog hand om den. Det var inte ens en Kittybok. :)

Titlarna 11-20

Här är titlarna för bok nummer 11-20.
Kitty och tvillingmysteriet 926-927 11.e upplagan Falun 1977 9,95
Kitty och ekens hemlighet 950-951 1.a upplagan Falun 1959 3,85
Kitty och de försvunna bevisen 971-972 6.e upplagan Falun 1968 5:40
Kitty och den heliga elefanten 973-974 2.a upplagan Stockholm 1959 3:85
Kitty och ruinens hemlighet 998-999 11.e upplagan Falun 1986 24:90
Kitty och det falska testamentet 1019-1020 5.e upplagan Stockholm 1967 5:40
Kitty och koffertens hemlighet 1047-1048 2.a upplagan Stockholm 1964 4:75
Kitty i det öde huset 1072-1073 6.e upplagan Falun 1968 5:40
Kitty och den försvunna skattsökarkartan 1097-1098 2.a upplagan Stockholm 1962 5:40
Kitty och det mystiska juvelskrinet 1118-1119 10.e upplagan Falun 1975 8:95

lördag, maj 12, 2007

Gamla och nya läsare

Jag har lagt till en länk till Bokidioten idag. Där finns en hel massa trevligt att läsa. Små bokpresentationer och annat bokrelaterat.

Trevlig kväll på er!

Kittybloggen firar


En månad i efterskott men bättre sent än aldrig. Eller hur? :)

Bloggen har alltså passerat sin ettårsdag. Det gör att den är värd en kaka.



Kitty Drew och en utmaning

Hej på er!!

Jag sitter här och funderar på en utmaning. Visst behöver man lite utmaningar här i livet? Kitty möter alltid nya utmaningar och hon tar emot dem också. Hon tävlar i konståkning, dyker ner i vrak och tar sig fram i snöstormar och regnstormar.
Men jag har en lättare utmaning på gång.
Om du antar utmaningen så länkar du hit och sedan svarar du på frågorna eller uppgifterna. :) Och berätta gärna här att du antar utmaningen så jag kan läsa om dig.

1. Vilken Kitty-bok läste du senast? (För visst läste du en Kitty-bok rätt nyligen? Annars sätt fart! ;) ) Berätta om den och hur det kom sig att det blev just den.
Om du pingar på nyligen.se och din bok finns med på bokus så kan du skriva in ISBN. Då kanske den poppar upp i boklistan på knuff.se också.

2. Har du något utflyktsmål som har en spännande atmosfär? Berätta var och varför.

3. Vilken Kitty-bok skulle du ge bort i present till någon i bokslukartagen?

4. Utmana två personer som du tror kan ha en Kitty-bok i bokhyllan. Jag utmanar Baggiolina och Deckar-Gunnar.


Så här ser det ut för mig:

1. Den senaste jag läste var Kitty och dockans hemlighet från 1962.
Den bok jag läste trycktes 1972. Att det blev just den boken var för att jag letade efter ett stycke om konståkning...Hittade inte det stycket men Kitty och dockans hemlighet bjöd på lite mystik och intriger så det blev en trevlig lässtund ändå.



2. Ett utflyktsmål då. Ja tiderna runt mars så borde man ge sig ut i naturen och locka på kattugglor. Antingen chansar du på en gammal allé där ugglorna kan ha boplats i en murken stam eller så kollar du med ornitologerna där du bor var fåglarna brukar hålla till. Även om det inte är så stor chans att höra en uggla så rekomenderar jag en mörkervandring. Ta med ficklampa med bra lyse och gå en sväng på en känd stig. Nya ljud och nya upplevelser.

3. En Kitty-bok jag skulle ge bort kan vara Kitty och tv-mysteriet ISBN: 9789132144141. Den är lite mer som en pusseldeckare. Det finns små ledtrådar utplacerade och är man lite klurig så kommer man på vem som är skurken innan det avslöjas i boken.

P.s Så klart så får alla som blir sugna på utmaningen göra den. Kör hårt nu!

lördag, maj 05, 2007

Kitty och lustläsning

I bland läser man gamla artiklar som tar upp fenomenet "kasta ut skräplitteraturen från biblioteken". Kitty-böcker tillsammans med Biggles, Lotta, Tvillingdeckarna...Serieböcker sågs som skräp och skulle inte vara kvar i biblioteken. Barn skulle läsa andra böcker.
Nu har jag läst en bok som heter Nya Lusboken -en bok om läsutveckling ISBN: 9789162268114. I den presenteras just läsutveckling från de första bokstäverna till ett litterat läsande. Några av de stegen innebär lustläsning. En del kommer in i den fasen redan i årskurs tre på lågstadiet och sen fortsätter den genom mellanstadiet. I de åldrarna är just Kitty-böckerna tex den här Kitty fången i öknen ISBN: 9789132150524och andra långserier jättepopulära. Just tack vare sina enkla upplägg. Som nybliven läsare så känner man lätt igen huvudpersonenrna och man behöver inte kämpa sig igenom enorma miljöbeskrivningar. Handlingen följer ett mönster som gör att man som nybliven läsare inte behöver traggla med nya invecklade grejer.
Sen finns det lustläsning av vuxenlitteratur, Janet Evanovich böcker om Stephanie Plum tex den här som jag läser om o om igen just för att koppla av: Delat byte ISBN: 9789177117506 och böckerna av Mankell om Kurt Wallander Brandvägg ISBN: 9789173431415.

Så jag tycker vi ska uppskatta serieböckerna för barn, ungdomar och vuxna. De behövs och är viktiga. Vilka kopplar ni av med??

(ps. jag hittade ett inlägg hos Ika)