måndag, juni 08, 2009

Bok nummer 4: Kitty och diamantstölden

Kitty och diamantstölden (The Mystery at Lilac Inn)

Denna bok kom ut 1930 i USA och mitt exemplar är den fjärde upplagan och trycktes 1964.

Kitty träffar Emily Crandall som hon känner sen tidigare. Emily ska få sitt arv, släktjuveler. Men de stjäls och Kitty börjar forska i mysteriet. Stölden äger rum på värdshuset Syrenen då Emilys förmyndare stannar där för att äta lunch.

Kittys misstankar riktas efter en tid mot en ung kvinna som sökt jobb som hembiträde hos familjen Drew men som fick kalla fötter när hon förstod vilken familj hon sökte jobb hos. Kitty ser senare denna fattiga kvinna i lyxiga kläder och börjar lägga sina efterforskningar där. Hon hamnar i klorna på skurkarna och bunden till händer och fötter ligger hon oförmögen att rädda sig från en båt på väg att sjunka.

"Medan Kitty stod och tvekade, föll den första regndroppen ned på hennes hand. Då hon tittade upp, fick hon se att svarta moln jagade fram över himlen.

Det kommer att bli ett fruktansvärt oväder, tänkte hon nervöst.

Kitty var av naturen en modig flicka, men då hon tittade upp på den blytunga himlen, blev hon inte så litet bekymrad. Nästan på ett ögonblick hade det blivit mörkt, och mörkret skrämde henne. Luften var varm och tung. Det tryckande lugnet stördes endast av ljudet från den brusande floden."

När Kitty löst fallet får hon en underbar present av Emily. En present i raden av de Kitty kommer att få som detektiv.

Se omslaget här

Inga kommentarer: