tisdag, juni 02, 2009

Bok nummer 51: Kitty och det glödande ögat

Kitty och det glödande ögat(Mystery of the Glowing Eye)

Kittys far har nämnt något om ett mysterium men ännu inte sagt exakt vad mysteriet handlar om. Däremot verkar Carsons nya medhjälpare ha bra mycket bättre koll än Kitty. Kitty och hennes vänner beger sig till ett museum för att få lite bakgrundsinformation och då upptäcker Kitty att medhjälparen Marty King redan varit där.

"Plötsligt släcktes ljuset och det blev kolsvart i rumemt, där flickorna befann sig. Men i nästa ögonblick syntes ett rött ljus på väggarna. Kitty stod som förstenad. Kunde det vara sant? Eller såg hon i syne? Ett glödande jätteöga tog långsamt form på väggen framför henne!"

Den här boken är fylld av händelser från kapitel ett då en förarlös helikopter landar på familjen Drews gräsmatta. I helikoptern ligger en lapp där det står: Varning för Cyklopen /Ned

Senare visar det sig också att Ned är försvunnen och en del av Kittys arbete blir att hitta ledtrådar i skolans labb. Neds kompisar och de tre tjejerna beger sig i ett skede ut på fotvandring i oländig terräng men de klarar sig utan några större besvär.

Några saker jag tycker är speciella för denna bok är att Kitty visar avundsjuka mot en kvinna som visar intresse av Kittys far. Marty King har anordnat så att hon ska få äta lunch med Carson så ofta som möjligt och när hon tillslut friar så blir hon avskedad. En annan sak är att denna bok knyter ihop den gamla berättelsen om Cykloperna med det mytologiska monstret Basilisk. Basilisken äger kraften att sveda allt med sin andedräkt och att döda med sin blick. I Harry Potter och hemligheternas kammare lär vi oss att man klarar sig om blicken studsar i en spegel eller i genom en kamera. Då blir man istället förstenad. Så Cykloperna med ett öga korsat med ett monster som kan döda med blicken blir....ett ljus som paralyserar!

Denna bok kom för första gången ut i USA 1974 och min fjärde upplaga är från 1979.

Andra bloggar om: , , , , ,

Inga kommentarer: