måndag, juni 01, 2009

Bok nummer 10: Kitty och armbandsmysterietKitty och armbandsmysteriet(Password to Larkspur Lane)

Denna bok kom ut för första gången i USA 1933 och i Sverige 1958. Senare versioner såsom den 12 upplaga från 1984 har ett reviderat språk. Den första upplagan illustrerades av Bertil Hegland och den 12 upplagan av Rickard Lüsch. Hunden är nästan precis samma på de båda omslagen. Och Kittys röda läppar.

Denna bok börjar med att en brevduva dimper ner i Kittys trädgård när hon och Hanna går där för att välja ut de allra finaste riddarsporrarna för en trädgårdsutställning. Brevduvan är inte registrerad och meddelandet den bär är väldigt skumt. Senare grubblar Kitty på ett berlockarmband med en vapensköld på. På de amerikanska omslagen ser man en kvinna i rullstol på insidan av ett högt staket och Kitty utanför. Detta är en ledtråd till mysteriet som utspelar sig. Kitty börjar nämligen misstänka att en kvinna hålls fången på ett sjukhem i trakten. Jakten kan börja!!

Jag tycker detta är en läsvärd Kittybok med en gåta påminnande om de Agata Christie bygger. Bilden nedan är en skymningsbild på riddarsporrar.
/First edition illustrated by Lennart Hegland, 12th edition illustrated by Rickard Lüsch./

Inga kommentarer: