fredag, augusti 01, 2008

Hjältinnor

Vilka är våra inspirerande hjältar/hjältinnor? Jag stötte på ett blogginlägg hos Libelli Camillae där författaren refererar till en artikel i The Guardian. Artikeln handlar om våra flickböckers hjältar. De litterära figurer som inspirerade den artikelförfattaren och hennes kamrater var bland annat Anne på Grönkulla och Kitty Drew.

Vilka bokfigurer minns då jag? Jo Lotta på Bråkmakargatan minns jag. Allra mest eftersom hon i en bok säger att "Lotta kan allt" och det kan hon också för hon lär sig att åka slalom alldeles själv. Dessutom så fixar hon ju julgran när alla är slut överallt. Ronja Rövardotter är en annan favorit jag minns. Vilket tonårstrots och vilken beslutsamthet. Hon har helt rätt när hon menar att man måste öva sig på det man ska akta sig för. Som att klättra utför branta berg och balansera på hala stenar för att akta sig för att ramla i älven.

Anne på Grönkulla var en tuff tjej som kämpade på med livet. Hon klarade allt hon företog sig och det var härligt att läsa om. Anne och hennes kamrat påminner en hel del om Lotta och Giggi i böckerna av Merri Vik alias Ester Ringnér Lundgren. De är levnadsglada figurer som har helt vanliga tonårstankar. Det är skönt att ha några att relatera till utan att behöva prata med dem.

Sen har vi de där företagsamma hästtjejerna. För trots att jag inte var en hästtjej så läste jag ändå en del "hästböcker". Där är alla tjejer tuffa och starka. De flesta kämpar för att få sköta en häst eller som Jill som arbetar på ett stall. Jag minns allra bäst en av böckerna om Jill just när hon arbetar på ett stall och så minns jag en bok om en tjej som ramlade av hästen och slog sig rätt illa. Hon klurade då ut att när hon töltade så kunde hon ta sig hem utan alltför stor smärta. Jag tror att det var nåt litet mysterium med på ett hörn i den boken.

Mysterium var något jag fastnade för. Det började med Kitty och sen läste jag böckerna om Statsrådet av Bo Baldersson, blandade böcker av Agatha Christie, Fem-böckerna av Enid Blyton och böckerna om mrs Pollifax. Oj oj oj. Hjältarna i dessa böcker kanske jag skriver om någon annan gång.

Vilka har inspirerat dig?

Trevlig kväll!

Kika gärna på detta blogginlägg också. Ungdomsboken och flickboken

Boklista:
Boken om Lotta på Bråkmakargatan
Ronja Rövardotter Andra om Ronja Rövardotter
Anne på Grönkulla
Ge aldrig upp, Lotta

Andra bloggar om: , , , ,

2 kommentarer:

M sa...

Hej! Vilken bra fråga att fundera kring! Jag läste hur mycket Kitty som helst och var samtidigt så där hopplöst romantisk och ville att hon skulle ha det bra med Ned, men det gick ju så där. Kitty var cool och modig och det ville jag också vara.

Jag läste sedan böcker som min mamma läste när hon var liten, Sherry Ames, underbara hjältinneböcker med lite småtrubbel som måste lösas. Sådana böcker skrivs inte idag = ) (Kanske av en anledning)

VIlken trevlig blogg! Jag återkommer.

Anna Eleonor sa...

Hej M. Vad roligt att du fick något att fundera på. Hör av dig om du skriver något om dina hjältar. Välkommen hit och välkommen tillbaka.