torsdag, april 09, 2009

Ät efter säsong - lätt som en plätt

April månads säsongsmat enligt aktavara.org
April
Apelsin, citron, grapefrukt och kiwi
Dill, kålrot, gul och röd lök, morötter, palsternacka, paprika, persilja, potatis och rödbeta

Så proppa i dig c-vitaminer på lång rad. Gör apelsinsaft, citronsaft och marmelader så att du har när säsonger för citrus mattas av. Kiwi fungerar som gurka i både sallader och på frukostmackan.

Maten då? Ja förutom att du kan piffa upp alla rätter med ägg och skaldjur är det gott med dill på potatismos. Vad har du för tips för dillen?

Kålrot blir rotmos. Riktigt gott och mättar bra.
Lite kålrot kan man skiva upp och tillsammans med potatis, morötter och rödbetor göra ugnsstekta grönsaker. Grönsakssoppor är annars klassiska alternativ. Vad har du för recept till dessa rotsaker?

Vad har du paprika till?

Persilja är gott att krydda med.

Vilka är dina favoritrecept med dessa råvaror?

Vad börjar växa ute i naturen eller hemma hos dig? Kanske hittar du späda nässelblad eller kirskål? Jag har inte vågat göra något av dessa växter ännu men en dag kanske. Har du gjort kirskålspaj eller nässelsoppa?

Tillägg 10/4-09: ekologisk kiwi kostade idag 46 kr/kg. Vad kostar gurkan?

2 kommentarer:

Lena F sa...

Jo, jag har gjort nässelsoppa, lätt som en plätt BARA MAN SKÖLJER VÄL. Det missade jag första gången!Lägg nässlorna i mycket vatten, rör om väl, låt sand och grus sjunka en stund och upprepa tills botten på kärlet är ren, är mitt tips.

Anna Eleonor sa...

Ja jag måste prova att göra nässelsoppa.