lördag, januari 12, 2008

Bok nummer 5: Kitty och hemligheten på ranchen, reviderad version

Kitty och hemligheten på ranchen(The secret at Shadow Ranch)
Detta är femtonde upplagan tryckt 1984 översatt från engelska versionen tryckt 1965. Översättare var Bodil von Eichwald-Agdler.

Detta är alltså en reviderad version där historien är i stort sett helt annorlunda. I den här boken finns inte den mystiska kvinnan med den lilla flickan. Och inte heller är det morbror Dick och moster Nell de ska till utan farbror Ed och tant Beth. Deras unga släkting är med och hennes far är försvunnen sedan sex månader. Han försvann i samband med ett rån och ligan spårades till Pheonix så nu tror Alice att hennes far är antingen fånge hos tjuvligan som är i krokarna eller att han drabbats av minnesförlust och irrar omkring utan att veta vem han är.

På vägen ut till ranchen börjar bilens kylarvätska att koka och de blir överrumplade av en sandstorm. På ranchen lär det spöka och det har dykt upp en spökhäst. Nu finns det faktiskt en hemlighet på ranchen till skillnad från historien i originalversionen. Gården har en olycklig kärlekshistoria där en ung kvinna på gården var kär i en laglös man vid namn Dirk Valentine. Kitty upptäcker sedan att det kan finnas en skatt gömd och de börjar leta efter den. I kamp med skurkarna.

I den här boken har de faktiskt fått tillgång till karta och kompass. (Skönt va? :) ) Men å andra sidan har vi fått in ett tydligare tema med kärlek och par. Kitty blir påmind om Ned som överhuvudtaget inte nämndes i originalversionen och alla tjejer får en träff till den stora grillfesten i Tubleweed som är den närmaste staden. De åker även in till Pheonix för att handla kläder och se på konst.

När det gäller Kitty i den här boken så visar det sig att hon stickar en tröja åt sin far. Jag får en känsla av att det är ovanligt att vi får läsa om att Kitty har något arbete för händerna. Dessutom är hon ju lite före sin tid för nu är det ju modernt att sticka.

I Sverige har det poppat upp stickkaféer och tydligen finns det en hel värld för stickare på nätet. Läs mer på Sveriges stickförenings hemsida.

Arizona kolla på kartan om du vill ha koll på USA.s geografi.

Har du läst den här boken? Vilken är bäst av denna och originalversionen?


Andra bloggar om: , , , ,

Inga kommentarer: